Първите червеногуши гъски пристигнаха в България

Екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) под ръководството на Свилен Чешмеджиев наблюдава 14 червеногуши гъски в полет в района на Природния парк “Персина”. Това съобщават от дружеството.
Те са забелязани по време на мониторинга на зимуващите гъски в България през миналия уикенд. Освен тях са регистрирани и внушителен брой големи белочели гъски – близо 28 000.
Наблюдение е имало и по Черноморското крайбрежие – в Бургаско и Приморска Добруджа, под ръководството на Йордан Христов и Михаил Илиев. Там червеногуши гъски не е имало, но пък първите малки ята на големите белочели гъски са били налице – около 200 в района на Бургас и 100 – на север, край Шабленското и Дуранкулашкото блато.
От БДЗП припомнят, че червеногушите гъски постепенно приближават нашата страна. Панталей – една от екипираните с предаватели птици, е извършил грандиозен двудневен прелет от 2500 км и вече е в съседна Румъния. Специалистите в северната ни съседка са отчели 4000 червеногуши гъски преди броени дни.
Въпреки че зимуващите гъски са все още малко у нас, много други зимни гости са вече тук, посочват от БДЗП. В Приморска Добруджа екипите им са се натъкнали на планински потапници, червеноклюни потапници, пойни и тундрови лебеди, малък сокол, северен мишелов и др.
Край Бургаските влажни зони са формирани малки струпвания от тундрови и пойни лебеди, а други интересни наблюдения са тези на червеногуш гмуркач в язовир “Мандра” и шест големи черноглави чайки в защитената местност “Пода”. В Бургаското езеро традиционното струпване на световнозастрашената тръноопашата потапница към момента наброява близо 800 индивида. Броят на розовите фламинги продължава да расте – в последните седмици са установени рекордните 1300 птици.

Start typing and press Enter to search