Педро Санчес отново ще посети о-в Ла Палма

Испанският министър-председател Педро Санчес ще посети в сряда канарския остров Ла Палма, където вече четвърта седмица вулканът Кумбре Виеха продължава да е активен. Това е четвъртото посещение на Санчес от изригването на вулкана на 19 септември, предава кореспондентът ни Маргарита Ралчева.

Санчес ще присъства на заседанието на щаба, който ръководи спасителните операции заедно с регионалния премиер на Канарските острови Анхел Виктор Торес, след което ще даде пресконференция за медиите. Ще посети и местата, където временно са отседнали евакуираните и хората, които са загубили домовете си. Заради бързото напредване на единият от трите потоци лава, властите наредиха нова евакуация на над 800 души от района до индустриалната зона Кайехон де ла Гата и Лос Лианос де Аридане.

Под лавата са вече над 595 хектара земя и 1281 сгради. В последните часове са регистрирани 64 земетресения, най-силното от които с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер.

Около 4600 ученици няма да могат да се върнат в училище и тази седмица според местните власти. Във вторник от 38 полета на летище Ла Палма, 12 са били анулирани заради височината на облака от газ и дим, който достигна 3 500 метра. Вулканолозите все още не могат да предвидят колко време ще продължи изригването, но когато то спре, западният бряг на острова ще е различен заради образувалия се полуостров от лава в океана.

Start typing and press Enter to search