Петър Петров – Изобретателя на електронния часовник

ЛЮБОПИТНОПетър Петров – Изобретателя на електронния часовник

Кой е изобретателя на електронния часовник

Знаете ли кой велик българин е взел участие в програмата Аполо на НАСА, участвал е в разработката на първият комуникационен сателит ТЕСЛАР, създал е първият в света безжичен сърдечен монитор и първия дигитален ръчен часовник?

Знаете ли на кой българин е кръстен един от морските носове в Антарктика?

Ако отговорът е НЕ, то прочитайки тази статия Вие ще може да си отговорите на тези въпроси.

Името на този изобретател е Петър Петров. Той е човекът, който със своите научни и технически постижения успява да прослави нашата малка и в същото време велика държава. Петър Петров е роден в пловдивското село Брестовица. През 1944 г. той заминава в Германия и се записва да следва инженерство в Мюнхенския университет. Получава магистърската си степен в Дармщатския и Щутгартския университети.

След като напуска Германия, младият и образован изобретател предприема пътувания към Южна Африка, Канада и началото на 60-те години заминава за САЩ, установявайки се в град Хънтсвил, щата Алабама. Именно в Щатите, Петър Петров успява да разгърне целият си инженерен потенциал и да приложи на практика своите познания.

Започва да работи в НАСА, където участва в разработката на първият в света безжичен сърдечен монитор. Една година по-късно през 1969г. той изобретява и първият в света дигитален ръчен часовник наречен ПУЛСАР. Часовникът е пуснат на пазара през 1971г. и е струвал 2100 долара. Днес, един от първите такива часовници е изложен и може да се види в музея към Смитсъновия институт.

От тогава до днес, ръчният електронен часовник е претърпял множество промени. С навлизането на мокропроцесорната техника часовниците станаха много по малки, това на свои ред позволи на дизайнерите да експериментират с дизайн, цветове, верижки и т.н. Днес една от най-добре разпознаваната марка електронни часовници е Casio. Разбира се, има и много други марки производители на часовници, но като цяло в електронните часовници Casio държат водещата позиция.

Има ли качествени електронни часовници в България?

Напоследък в българското Интернет пространство все по масово се предлагат електронни часовници със силиконови верижки. Освен, че силикона е доста здрав, той е и много евтин за производство и затова е предпочитан за подобен вид часовници. Електронни часовници можете да намерите и с много видове верижки-кожени, метални, както и от благородни метали като злато, платина и др.

Електронният часовник, сам по себе си е много изгодна покупка, защото за разлика от механичния часовник, той няма нужда от никаква поддръжка. Единственото, което можете да му смените е батерията, всичко останало в електронните часовници не изисква никаква поддръжка.

Хубави и качествени електронни часовници можете да намерите и в нашето Интернет пространство. Вече има много сайтове, предлагащи всякакъв вид електронни часовници. Изборът на подобен часовник е огромен, и ако сме успели да ви заинтригуваме е време да се насочите към подходящия електронен магазин и да направите покупка на хубав електронен часовник.

Ако сте пропуснали:

Още теми...