Петокласници учиха за лазаруването с фолклористи от ИЕФЕМ – БАН

 

Събитието е част от програмата по случай 150 години Българска академия на науките

 На 18.04.2019 г., общо 36 ученици от 5в и 5д клас на 4 ОУ „Проф. Джон Атанасов”, гр. София, се срещнаха с учени от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Те участваха в образователна лекция, свързана с лазаруването и научиха повече за работата на фолклористи и етнолози.

В една от обновените зали на Националния етнографски музей в бившия Княжески дворец на учениците бяха показани видеоматериали, представящи лазаруване в различни селища на България – с. Юпер (Разградско), с. Старо село (Силистренско),  с. Бистрица (София-град) и с. Горни Богров (София-град). По този начин те успяха да усетят богатството и разнообразието на културните ни традиции в облеклото, накитите, песните и игрите на лазарките. Гл. ас. д-р Стела Ненова и гл. ас. д-р Милена Любенова им разказаха за създаването на документалните кадри и им обясниха защо е важно да се записват подобни обичаи и обреди.

„Една от основните ни задачи като изследователи е да покажем на децата как се  документират и изследват културните ни традиции, как събраните материали – ръкописни описания, аудио-, фото- и видеозаписи, се съхраняват в архивите на института, за да запазят за поколенията това богато наследство“, коментира гл. ас. д-р Ива Станоева, фолклорист в ИЕФЕМ – БАН. „Огромното ни желание е да събудим у подрастващите интерес към културното ни наследство и уважение към неговото богатство и многообразие“.

Учениците бяха посрещнати от и.д. директора на ИЕФЕМ – БАН доц. д-р Петко Христов, който им показа новооткрития Образователен център при института. С екскурзоводска беседа те разгледаха и представителната експозиция на Националния етнографски музей „Времена и хора – живите традиции на България“.

Събитието беше организирано от представители на секция „Антропология на народните изкуства и визуалните форми“ и Националния център за нематериално културно наследство при ИЕФЕМ – БАН. То беше част от програмата по случай 150 години Българска академия на науките.

Start typing and press Enter to search