Всеки ден на Ботуша се приготвят и консумират около 5 милиона пици.
Родена през Средновековието, днес пицата се е превърнала в символ на Италия пред света. В началото се приготвяла със зехтин, формаджо и босилек. Понякога добавяли остатъци от риба.
Пицата, която днес познаваме, е създадена през 1889 година от неаполитанския готвач Рафаеле Еспозито, в чест на кралица Маргарита Di Savoia. Домати, моцарела, босилек – цветовете на италианския трикольор.
В началото продуктът се продавал направо на улицата, а по-късно били създадени пицариите. Най-старата пицария отваря врати в Наполи през далечната 1830 година. Заведението работи и до днес. Така от Наполи пицата започва своето триумфално шествие по света. Интересен факт е, че първо се разпространява в Америка, заедно с италианските емигранти и много по-късно в северната част на Италия. След падането на Берлинската стена пицата достига и страните в Източна Европа и се разпространява на всички континенти. Разпространява се и ги завладява. Обикаляйки, пицата претърпява много вариации и изменения. Най-консумирана е “Маргарита”, следва Капричиоза”, пица с артишок, със салам, с риба тон.
За да опитате истинската пица, елате в Наполи! Buon appetito!

- РЕКЛАМА -