Едва няколко дни след като разхлаби ограничителните мерки, Южна Корея откри ново огнище на зараза, което доведе до втори пик на пандемията. Нови инфектирани са регистрирани след посещение на вечерни клубове. Страната беше давана за пример в ограничаването на заразата. От 30-ти април насам нямаше и нови случаи, но днес те вече са 40 души.

Южна Корея бе принудена да затвори над 2100 нощни клубове, заведения, барове и ресторанти, след като от един от тях избухна ново огнище на коронавирусната инфекция. Заведенията бяха отворени ппреди седмица като стъпка в разхлабването на мерките за борба с коронавируса. Няколко дни подред властите в страната призоваваха заведенията за развлечение в цялата страна да затворят или приложат по друг начин санитарни мерки, включително такива за дистанциране, проверка на температурата, водене на списъци с клиенти и изискване от служителите да носят маски.Забраните за посещение на заведенията ще останат в сила докато властите се уверят, че рисковете от инфекция са видимо намалени.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Южна Корея съобщи, че в рамките на денонощието са били регистрирани 18 нови случая на коронавирус, всички освен един, свързани с 29-годишен мъж, посетил три клуба в Сеулският квартал миналата събота. Ден по-късно той е дал положителна проба за вируса. В следващите часове са потвърдени още 16 случая само в Сеул. Така общият брой на заразените, свързани с посещение в клубове, стана 40. Властите се притесняват, че заразените в клуба вече са разнесли инфекцията по домовете си. Здравните работници вече работят усилено да проследят контактите на клубните посетители, като се издирват около 2 000 души, които са били посочени като посетители на трите клуб и други заведения наблизо, но досега са успели да открият само 637 от тях.

Южна Корея потвърди близо 11 000 заразени с коронавирус, включително 256 смъртни случая. Ниският брой на заразените през предходните седмици позволи мерките за социално дистанциране да бъдат облекчени, а учебните заведения да отворят врати.

В средата на април Южна Корея бе сред примерите за справяне с епидемията и бе широко похвалена за масовите тестове и своята стратегия за проследяване на контакти, която други страни се стремят да следват. От 30 април насам не бе отчетен нито един нов случай на коронавирус в страната.

източник https://www.tvevropa.com/