Как един италиански футболист стана доброволец лекар в България

Коронясаният Пио

 

Интервю за Плебой България на Ангелина Ангелова

Пио Импалиатели  е симпатичен млад мъж, роден и израснал в най-красивата част на Италия – град Сиена, Тоскана. Както повечето италиански хлапета, той рита топка от ранна детска възраст и иска да стане футболист. Мечтата му го води в родината ни през 2012 г., когато става професионален играч в провинциален български футболен отбор.

Животът му в България през първите години е изключително труден – смяна на отбори, на градове и абсолютно неясно бъдеще, но той не се отказва и когато родните футболни нрави го отвращават от футбола, прави рязък завой и записва медицина в София.

Днес Пио е дипломиран офтамолог и специализира в Александровска болница.

Поводът да ви разкажем за него е начинът, по който той посрещна пандемията в България. Младият италиански лекар, заедно с 15 свои колеги, не се колебаят дълго и решават да станат доброволци. Прекъсват стажовете си и се записват в помощ на медиците, които приемат пациенти с рискови симптоми в най-горещата точка на заразата в България – Инфекцозната болница в София.

 

Здравей, Пио! Светът през последните дни е притихнал и почти спрял от коронавируса. Знам, че и твоето ежедневие е пряко свръзано с него – разкажи ми за доброволчеството – как се случи?

Призванието на лекаря е да помага. Началникът на клиниката по очни болести в Александровска болница  – доцент Александър Оскарни, ни събра и каза, че има възможност да помагаме. Отзовахме – мъжете бяхме повече. Специалността ми офтамология е доста специфична и се различава от инфекциозните болести, но се опитвам да бъда полезен с каквото мога. Това, с което съм ангажиран основно, е да приемам новодошлите и… да ги успокоявам.

Знам, стресиращо е да те посрещат хора, облечени отгоре до долу с предпазни костюми. Пациентите са изключително притеснени. Чувстват се объркани и отчаяни, а това е много опасно за всеки човек. Стресът допълнително отключва болестни състояния…

 

Знам, че светът не е спрял да повтаря, но питам теб –  две думи – короната е…?

Короната е вирус, който можеш да носиш, без да разбереш, и да заразиш много хора, сред тях и такива с по-слаба имунна система. Има много преносители, които дори не знаят това. Лечим е, лекува се. До съвсем скоро никой не се страхуваше от грип, но сега това стана ежедневна и ежечасна тема на хората. Разбира се, че всеки, който е болен, заслужава грижа и внимание, това е и призванието на професията ми. Но с коронавирусът нещата са малко по-особени. Той е особено опасен за възрастни, за пациенти с хронични заболявания, за тези със слаба имунна система.

 

Не искам да обидя никого, но според мен инфектираха обществото с твърде много паника – да, има плъзнал грип с гръмкото имекорона”, но нали от всякакъв грип си заминават голям брой хора всяка година?

Така е. Паниката е в повече, а това също ужасно вреди. Факт, че има много болести, които са по-опасни и коварни. Да направим едно просто сравнение – от януари до март месец тази година в света са умрели около 6600 заболели от коронавирус. Но в същото време са починали стотици хиляди  от тъй наричания “обикновен” грип.  Разбира се, това не означава, че трябва да подценяваме короната. Той е пандемия и се разпространява много бързо. Разликата е в инкубационния период, в който носителят на вируса може да го разпространява, без сам да знае това. При „обикновения” грип той е 4 – 5 дни, при короната – до 21 дни. Всеки може да пресметне, че човекът с короната може да зарази 7 пъти повече хора. Но ние сме в края на системата и ако можем да спасим и дори само един човек, това си заслужава усилията ни и карантината.

 

Имаше ли момент, в който ти самият беше уплашен?

Не, не съм бил. За мен е много важно да кажа отново – не бива хората да се паникьосват. Трябва да спазват мерките, които сътветните органи са наложили, и то с цел да предпазят по-слабите от тях. В Италия в момента е много тежко – можеш да напускаш дома си само със сертификат, разписан от министерството, който се издава за наистина спешни и неотложни случаи. Ако нарушиш мерките за сигурност – можеш да влезеш в затвора за 3 месеца. Смятам, че сериозните мерки тук се взеха навреме и пораженията ще са по-леки.  Притеснен съм за близките си в Италия, но знам, че те са внимателни и с разумен начин на живот и че няма опасност за тях.

 

Изключително вдъхновяващ и ценен е фактът, че си се посветил на тази кауза, чувстваш ли България близка? От колко време си тук?

Тук съм от 8 години. Дойдох в България с намерението да правя кариера във футбола и опитах почти всичко в тази насока –  сменях отбори, опитвах, и то не малко време. Но не се получи, сега играя за удоволствие. Не ми липсва, щастлив съм с това, което правя.

Как стана това завъртане на 180 градуса – от футбол към медицина?

Син съм на офтамозлози – майка ми и баща ми са специалисти в тази област. В Италия вече бях следвал две години в биологически фактултет в Сиена и тук успях да продължа с медицината.

 

Как реагираха родителите ти, когато разбраха, че поемаш по техния път?

Бяха щастливи, макар че ги изненадах с решението си. Майка ми се зарадва особено много, въпреки притесненията й, че съм далеч, че съм сам – нормалните страхове на всеки родител. Но аз общувам много с тях, успокоявам ги и те знаят, че се справям добре с живота си тук, и ме подкрепят. Сестра ми също следва медицина, по-малка е от мен, и живеем заедно в София.

 

Имаш ли други близки тук? Как прекарваш времето си?

Имам доста приятели тук, пазя си дори контактите от Шумен. Един от най-близките ми приятели се казва Георги Захариев – запознахме се по необичаен начин – оказа се, че е учил в родния ми град в Италия и това бе повод да се заговорим. Той е изключително интересен, добър и фин човек и сега сме много близки. Станахме и бизнес партньори в начинание, свързано с консултация на фирми от цяла Европа, които искат да развиват бизнес в България и да подпомагат на студенти от Италия, които искат да учат тук.

 

Какво мислиш за България и българите? По какво си приличаме и се различаваме?

 Впечатленията ми за вас са, че в началото не сте особено топли – нужно е време, за да допуснете някого, да се сближите. Но усетите ли, че имате искрен човек срещу себе си, който е стойностен и добър, а говори и езика ви, тогава се получава. Аз научих български без уроци и разбрах, че това е много важно, за да бъда приет. Смятам, че българинът има много сходен темперамент с моите сънародници от Южна Италия – топли и емоционални. В началото и българската кухня ми беше странна – нашата в Италия е различна, но вече обичам скарата. Обичам и планината – имате много красива природа,  харесвам и традициите ви – смятам, че имате интересни и наистина ценни обичаи.

 

Пио, какво мислиш, че ще се случи със света след тази пандемия? И кога смяташ, че тя ще си отиде?

 Ще настъпи сериозна криза. Смятам, че българите са доста по-притеснени от останалите в други държави. Тук има тежки нерешени проблеми, много от тях преди настъпването на корона. Ще бъде наистина тежко, но съм сигурен, че българите ще се справят.

Така или иначе – каквото за всички, това и за мен. Няма да се предаваме! Аз съм избрал да живея във вашата държава и смятам, че България е прекрасна.

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

Предложение: 9% ДДС за доставка на храна за вкъщи

ДДС за доставка на храна за вкъщи да бъде намален на 9%. Това ще предложат от ГЕРБ при обсъждане на данъчните закони. Мярката ще важи до края на 2021 г. и е част от мерките за справяне с кризата, причинена от Covid-19.

В момента данъчната ставка за ресторантите е намалена на 9%, но само при консумация на място.

След среща с представители на ресторантьорския бранш председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви:

„Смятаме, че това е важна мярка, която от една страна ще гарантира наистина жизнеспособност на този бранш, а от друга страна е абсолютно в контекста на всички противоепидемични мерки, има представители на Министерството на финансите, защото направиха разчети какво ще коства това на хазната. Предполага се, че не повече от 15 милиона ще бъде намален приходът от ДДС, ако се намали ставката за доставка на храна по домовете на 9 процента“.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обяви, че се подготвят и мерки за други отрасли, които могат да бъдат затворени заради Covid кризата:

„Мярката ще бъде насочена директно към работещите в тези браншове при условие, че те запазят своите трудови правоотношения и след прекратяване на мярката се върнат на работа“.

Стоянова не уточни за кои отрасли става дума.


Почина бившият турски премиер Месут Йълмаз

Месут Йълмаз, бивш министър-председател на Турция

Бившият турски премиер Месут Йълмаз е починал днес в болница на 73-годишна възраст, предаде Анадолската агенция.

Йълмаз страдаше през последните години от рак на белите дробове. На 5 май турският политик бе подложен на мозъчна операция, а лекарите определиха здравословното му състояние като стабилно.

За кончината на Ахмет Месут Йълмаз днес съобщи главният лекар на болницата в Истанбул, в която той беше лекуван.

Йълмаз, бивш председател на Отечествената партия, беше назначаван за премиер три пъти между 1991 и 1999 г., но има само две години, прослужени на поста.

Роден на 6 ноември 1947 г., бившият министър-председател на Турция имаше съпруга и двама синове, единият от които почина през 2017 г.

Великобритания на прага на общонационална карантина

Английското графство Нотингамшър стана поредният район на въведена карантина от най-високата трета степен на Острова. Засилват се очакванията, че скоро във Великобритания ще бъде въведена пълна общонационална карантина.

Графство Нотингамшър осъмна с карантина от трета степен. Това означава прекратяване на социалните контакти извън семейния кръг у дома и навън, събиране на не повече от 6 души на открито, затваряне на заведенията, които не сервират храна и препоръка да не се пътува към и извън района. За разлика от други райони в карантина от трета степен в Нотингамшър ще бъдат затворени също хазартните заведения, сауните, салоните за татуировки и за маникюри. Скоро подобна карантина ще бъде наложена и в Западен Йоркшър, с което от понеделинк повече от 11 милиона англичани (или 20 процента от населението на Англия) ще бъдат под най-строги ограничения.

Министърът на вътрешните работи Прити Пател стана поредният министър, който не изключи възможността от налагане на общонационална карантина. Все повече учени застават зад прилагането на крайната мярка. Екип от университета в Уорик  пък съобщи, че правителствената схема „Да се храним навън, за да помогнем на заведенията“ е довела до увеличаване на случаите на заразявания.


Стресът намалява популациите на коали в Нов Южен Уелс

Популациите на коали в австралийския щат Нов Южен Уелс са в "постоянен спад" заради стреса върху имунната им система, причинен от унищожаването на местообитанията им и горските пожари, предаде ДПА, позовавайки се на ново проучване.

Масовото разчистване на земя и загубата на хабитат вследствие на пожари и топлинни вълни водят до допълнително натоварване на имунната система на животните от този вид, обяснява Едуард Нараян, един от авторите на изследването.

"Данните от проучването ни показват, че коалите функционират на ръба на физиологичния си праг, за да се справят с промените в околната среда", казва Нараян.
Изследователите от университета на Западен Сидни са анализирали 12 543 записа, събрани в продължение на повече от 29 години от трите основни "средища" на коали в щата Нов Южен Уелс.

Специалистите са установили, че популациите непрекъснато намаляват най-вече поради заболявания - най-често хламидии, на които са станали по-податливи поради "продължително излагане на стресови фактори".

Събраните данни за периода 1989-2018 г. показват също, че предприетите мерки и действия не осигуряват дългосрочна защита на вида.

Изследването, публикувано в сп. PLOS ONE, предупреждава, че екологичните травми и болестите тласкат коалите към "ръба на изчезването". "Резултатите не са изненадващи, но трябва да ни накарат да си отворим очите. Организации и доброволци успешно лекуват спасени болни коали. Трябва да разберем обаче, че е необходимо да излекуваме околната среда, а не едно отделно животно", казва Едуард Нараян.

Общински болници в Благоевградско искат още легла заради Covid-19

Болница

Директори на общински болници в Благоевградско настояват  Здравната каса да увеличи легловата база на лечебните заведения заради необходимостта да се осигурят повече места за прием на болни с усложнения от коронавирус.

Крайно недостатъчни са и количествата „Ремдесивир“, които Регионалната здравна инспекция в Благоевград предоставя от днес на  болниците. 

Областната болница в Благоевград не може  да приема повече пациенти с коронавирус поради запълване на капацитета на  трите Covid отделения. 

Причината е, че системата не позволява да се регистрират повече пациенти от разрешените от здравната каса легла. 

В общинските болници също са принудени да увеличат леглата, като взимат бройки от други отделения.

Това не е нормално, заяви д-р Петър Филибев, директор на здравното заведение в Гоце Делчев:

„Там е проблемът, че те не искат да ни увеличат броя на леглата на самата болница, ами – от кое отделение ще вземете легла, за да ги направите Covid. Ние сме 126 легла, от които 50 са ни за Covid”.

Недостатъчни са количествата от лекарството „Ремдесивир“, които  от днес се предоставят на болниците. Не са ясни и критериите, заяви д-р Филибев:

„Смешна работа, сега отивам да го взема. Ние заявихме 60 бройки, а ни дават 7 – за кого по-напред?!“.

В момента в Гоце Делчев  тече благотворителна кампания за събиране на средства, необходими за закупуване на още пет обдишващи апарата. Районът е един от най- засегннатите от разпространение на заразата.

- реклама -

ОЩЕ

Предложение: 9% ДДС за доставка на храна за вкъщи

ДДС за доставка на храна за вкъщи да бъде намален на 9%. Това ще предложат от ГЕРБ при обсъждане на данъчните закони. Мярката ще важи до края на 2021 г. и е част от мерките за справяне с кризата, причинена от Covid-19.

В момента данъчната ставка за ресторантите е намалена на 9%, но само при консумация на място.

След среща с представители на ресторантьорския бранш председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви:

„Смятаме, че това е важна мярка, която от една страна ще гарантира наистина жизнеспособност на този бранш, а от друга страна е абсолютно в контекста на всички противоепидемични мерки, има представители на Министерството на финансите, защото направиха разчети какво ще коства това на хазната. Предполага се, че не повече от 15 милиона ще бъде намален приходът от ДДС, ако се намали ставката за доставка на храна по домовете на 9 процента“.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обяви, че се подготвят и мерки за други отрасли, които могат да бъдат затворени заради Covid кризата:

„Мярката ще бъде насочена директно към работещите в тези браншове при условие, че те запазят своите трудови правоотношения и след прекратяване на мярката се върнат на работа“.

Стоянова не уточни за кои отрасли става дума.


Почина бившият турски премиер Месут Йълмаз

Месут Йълмаз, бивш министър-председател на Турция

Бившият турски премиер Месут Йълмаз е починал днес в болница на 73-годишна възраст, предаде Анадолската агенция.

Йълмаз страдаше през последните години от рак на белите дробове. На 5 май турският политик бе подложен на мозъчна операция, а лекарите определиха здравословното му състояние като стабилно.

За кончината на Ахмет Месут Йълмаз днес съобщи главният лекар на болницата в Истанбул, в която той беше лекуван.

Йълмаз, бивш председател на Отечествената партия, беше назначаван за премиер три пъти между 1991 и 1999 г., но има само две години, прослужени на поста.

Роден на 6 ноември 1947 г., бившият министър-председател на Турция имаше съпруга и двама синове, единият от които почина през 2017 г.

Великобритания на прага на общонационална карантина

Английското графство Нотингамшър стана поредният район на въведена карантина от най-високата трета степен на Острова. Засилват се очакванията, че скоро във Великобритания ще бъде въведена пълна общонационална карантина.

Графство Нотингамшър осъмна с карантина от трета степен. Това означава прекратяване на социалните контакти извън семейния кръг у дома и навън, събиране на не повече от 6 души на открито, затваряне на заведенията, които не сервират храна и препоръка да не се пътува към и извън района. За разлика от други райони в карантина от трета степен в Нотингамшър ще бъдат затворени също хазартните заведения, сауните, салоните за татуировки и за маникюри. Скоро подобна карантина ще бъде наложена и в Западен Йоркшър, с което от понеделинк повече от 11 милиона англичани (или 20 процента от населението на Англия) ще бъдат под най-строги ограничения.

Министърът на вътрешните работи Прити Пател стана поредният министър, който не изключи възможността от налагане на общонационална карантина. Все повече учени застават зад прилагането на крайната мярка. Екип от университета в Уорик  пък съобщи, че правителствената схема „Да се храним навън, за да помогнем на заведенията“ е довела до увеличаване на случаите на заразявания.


Стресът намалява популациите на коали в Нов Южен Уелс

Популациите на коали в австралийския щат Нов Южен Уелс са в "постоянен спад" заради стреса върху имунната им система, причинен от унищожаването на местообитанията им и горските пожари, предаде ДПА, позовавайки се на ново проучване.

Масовото разчистване на земя и загубата на хабитат вследствие на пожари и топлинни вълни водят до допълнително натоварване на имунната система на животните от този вид, обяснява Едуард Нараян, един от авторите на изследването.

"Данните от проучването ни показват, че коалите функционират на ръба на физиологичния си праг, за да се справят с промените в околната среда", казва Нараян.
Изследователите от университета на Западен Сидни са анализирали 12 543 записа, събрани в продължение на повече от 29 години от трите основни "средища" на коали в щата Нов Южен Уелс.

Специалистите са установили, че популациите непрекъснато намаляват най-вече поради заболявания - най-често хламидии, на които са станали по-податливи поради "продължително излагане на стресови фактори".

Събраните данни за периода 1989-2018 г. показват също, че предприетите мерки и действия не осигуряват дългосрочна защита на вида.

Изследването, публикувано в сп. PLOS ONE, предупреждава, че екологичните травми и болестите тласкат коалите към "ръба на изчезването". "Резултатите не са изненадващи, но трябва да ни накарат да си отворим очите. Организации и доброволци успешно лекуват спасени болни коали. Трябва да разберем обаче, че е необходимо да излекуваме околната среда, а не едно отделно животно", казва Едуард Нараян.

Общински болници в Благоевградско искат още легла заради Covid-19

Болница

Директори на общински болници в Благоевградско настояват  Здравната каса да увеличи легловата база на лечебните заведения заради необходимостта да се осигурят повече места за прием на болни с усложнения от коронавирус.

Крайно недостатъчни са и количествата „Ремдесивир“, които Регионалната здравна инспекция в Благоевград предоставя от днес на  болниците. 

Областната болница в Благоевград не може  да приема повече пациенти с коронавирус поради запълване на капацитета на  трите Covid отделения. 

Причината е, че системата не позволява да се регистрират повече пациенти от разрешените от здравната каса легла. 

В общинските болници също са принудени да увеличат леглата, като взимат бройки от други отделения.

Това не е нормално, заяви д-р Петър Филибев, директор на здравното заведение в Гоце Делчев:

„Там е проблемът, че те не искат да ни увеличат броя на леглата на самата болница, ами – от кое отделение ще вземете легла, за да ги направите Covid. Ние сме 126 легла, от които 50 са ни за Covid”.

Недостатъчни са количествата от лекарството „Ремдесивир“, които  от днес се предоставят на болниците. Не са ясни и критериите, заяви д-р Филибев:

„Смешна работа, сега отивам да го взема. Ние заявихме 60 бройки, а ни дават 7 – за кого по-напред?!“.

В момента в Гоце Делчев  тече благотворителна кампания за събиране на средства, необходими за закупуване на още пет обдишващи апарата. Районът е един от най- засегннатите от разпространение на заразата.

В Пернишка област абонатите ще отчитат сами водомерите си

Жителите на област Перник отново сами ще отчитат водомерите си. Заради усложнената епидемична обстановка инкасаторите на местното ВиК ще обхождат обектите си на място, но няма да влизат в жилищата, а само ще записват отчетените от абонатите показания, съобщиха от дружеството.

За улеснение на хората се предоставя възможност вместо да чакат инкасатора да подадат отчетените данни по телефона, като могат да сторят това включително и чрез SMSдо 3-то число на месеца за градовете и до 12-то число за селата.

Телефоните за отделните райони са публикувани на сайта на дружеството, а отчетите ще се приемат в рамките на работното време- от 8 до 16.30 часа. Плащането на сметките може да става по електронен път или на касите на ВиК, които ще продължат да работят целодневно.


180 собственици на старинни сгради във Велико Търново са получили предписания за ремонт

Община Велико Търново затегна контрола върху състоянието на старинните сгради със статут на културна ценност. 180 собственици са получили последно предупреждение да ги ремонтират.

60 старинни сгради в контактната и резерватната зона на стария град във Велико Търново вече са ремонтирани. 180 собственици са получили предписание за спешно укрепване на имотите си, които са със статут на паметници на културата, посочи кметът Даниел Панов и предупреди, че започва налагането на санкции: 

„Ще имат наложени глоби във връзка с тези предписания. Глобите по Закона за културното наследство и създавайки опасност за здравето на гражданите- за физически лица 3000 лева, за юридически – 10 000 лева“. 

В последните години общината проведе няколко инициативи, с които улесни съгласувателните процедури с Националния институт за недвижимото културно наследство за ремонтите на старинните къщи. Всяка година във Велико Търново се събарят по десетина къщи в Стария град.


Над 45 млн. с Covid-19 в глобален мащаб

Броят на потвърдените случаи на Ковид-19 по света надхвърли днес 45 милиона души, сочат данни, публикувани на сайта на американския университет „Джонс Хопкинс“, който прави изчисления на базата на информация на международни организации, федерални и местни власти, предаде ТАСС.

По данни на университета общият брой на заразените по света е вече поне 45 018 354 души. Броят на смъртните случаи от Ковид-19 е 1 181 027 души, а на излекуваните - 30 298 756. Най-много заразени са регистрирани в САЩ (8 944 934). На второ и трето място са съответно Индия (8 088 851) и Бразилия (5 494 376).

В Русия, по данни на националния оперативен щаб, са регистрирани - 1 581 693 заразени, 1 186 041 излекувани и 27 301 починали от Covid-19.

Германия регистрира рекордните 18 681 случая на коронавирус за денонощие, съобщи днес институтът по инфекциозни болести „Роберт Кох“, цитиран от Ройтерс.

С това общият брой на потвърдените инфекции от началото на пандемията в страната става 481 013.

Починали са 10 272 души, в това число 34 за изминалото денонощие. Германия регистрира рекордните 18 681 случая на коронавирус за денонощие

От понеделник в Германия влиза в сила частична карантина за период от четири седмици. Ресторантите, спортните и културните обекти ще бъдат затворени. Хранителните заведения ще могат да правят доставки по домовете.

По-рано бе съобщено, че Италия е регистрирала над 26 800 новозаразени с коронавирус, което е най-големият брой за денонощие от началото на пандемията.

САЩ също отчетоха пореден антирекорд от нови случаи, прехвърляйки за пръв път прага от 90 000 инфектирани.

Рекорден дневен ръст на новозаразените с коронавирус е регистриран днес и в Украйна – 8312 нови случая.

Местните власти съобщиха и за рекорден брой смъртни случаи за денонощието – 173.