Какво е плексит и как да се лекуваме - Lechenie.bg

Плексит или плексопатия – това е увреждане на нервния сплит, образуван от предните разклонения на гръбначномозъчните нерви.

Различават се шиен, на раменната става и поясно-кръстен плексит, като най-често срещана е плексопатията на раменната става.

Плекситът може да доведе до инвалидност, ако не се лекува, и до съществено влошаване на качеството на живот. Причината е засягането на основни органи.

Например, при най-разпространената форма плексопатия на раменната става, при десничари се засяга дясната ръка, а при левичари – лявата.

Признаци на развитие на плексит

Шийният плексит се проявява с болки в шията, най-често в предната част. Болезнените усещания обхващат и областта на ухото, както и тила.

При прогресиране на увреждането е възможно да се стигне до парализа на мускули на шията, както и на дифрагмалния нерв.

Често при плексопатия на шията се затруднява кашлянето, човек не може да говори на висок тон, а мускулите на коремната преса не могат да функционират пълноценно. Появява се неконтролируемо хълцане.

При плексопатия на раменната става възникват болезнени усещания в областта на ключицата, които се разпространяват към ръката, чиято чувствителност се нарушава, може да се развие парализа. Ръката може да се подуе и кожата да пребледнее.

В този случай е възможно ръката да провисне, но въпреки това движението на пръстите не е невъзможно.

При поясно-кръстен плексит болки възникват в областта на кръста, но болезнените усещания обхващат бедрата, глезените и стъпалата.

При тази форма, както и при плексит на раменната става, се развива дистрофия на ноктите на краката и на ръцете.

Стадии на развитие и причини за плексопатия

При протичането на заболяването се разграничават 2 стадия – невралгичен и паралитичен. В първия стадий характерен признак са болезнените усещания, които се усилват при движение и при притискане на сплита.

Във втория стадий се развиват парези на мускули, които се инервират от разклоненията на засегнатия сплит.

В този стадий органите, чиято чувствителност се осигурява от разклоненията на този нервен сплит отичат, нарушава се кръвоснабдяването, развива се дистрофия.

Плекситът може да бъде:

  • Травматичен, възникващ след фрактури, разтежения, изкълчвания на стави, наранявания, притискане на нервния сплит, родилни травми;
  • Инфекциозен, развиващ се след грип, сифилис, ангина или бруцелоза;
  • Инфекциозно-алергичен, например, след поставяне на ваксина;
  • Компресионно-исхемичен, от притискане на сплита от счупена кост или от тумор.

Причина за това заболяване е възможно да са нарушения на обмяната на веществата – захарен диабет, подагра, остеохондроза и интоксиктация.

Как се лекува плексит

Основната задача при лечение на плексит е отстраняване на причината за увреждането на нервния сплит. При инфекциозни плексити се назначават антибиотици или противовирусни препарати.

При травматични и компресионни плексити се извършва оперативна интервенция с цел отстраняване на притискането и възстановяване на проводимостта на разклоненията на нервния сплит.

Във всички случаи се изписват болкоуспокояващи, физиотерапия – обикновено йонофореза, витамини В1 и В12, масажи, рефлексотерапия и лечебна физкултура.

С добър ефект е калолечението, затова при плексопатии се препоръчва посещение на калните бани в Поморие.

Минералните води в Сандански, Нареченски бани и Вършец също въздействат благоприятно на нервната система не само помагат, но и се препоръчват при плексит. Много полезно в периода на възстановяването е плуването.

При своевременно започнато и правилно проведено лечение се постига пълно излекуване.

Как да се предпазим от плексит

За профилактика на плексити трябва да се обличаме съобразно времето, да избягваме преохлаждане, своевременно и правилно да лекуваме инфекциозни заболявания и нарушения на обмяната на веществата.

Препоръчително е да се спортува, тъй като така се подобрява координацията и мускулите укрепват, което предотвратява най-различни травми.