Института за пазарна икономика излезе преди броени дни с доклад, обобщаващ ситуацията на пазара на труда в страната. Основен извод на специалистите е, че макар и все по-трудно да намира квалифицирани кадри, българският бизнес продължава да създава работни места. Общият брой на намерилите заетост в страната за първото тримесечие се е увеличил с 48 500 души. Най-голям процент новоназначени служители има в София, Пловдив и Варна, които формират близо 60% от общата бройка.

Добрата новина е, че средната брутна работна заплата за страната вече е малко над 1200 лв. Увеличението се дължи както на доброто състояние на икономиката и на дефицита на кадри, така и на административното повишаване на минималната работна заплата и на максималните осигурителни прагове от началото на годината, посочва Явор Алексиев от ИПИ. ИТ секторът отново се оказва шампион по годишен ръст на приходите, като заетите в него са увеличили средния си доход от 2584 лева през 2018 на 2930 лева в началото на тази година.

Градът под тепетата продължава да бъде притегателна дестинация за всички работещи в дигиталната сфера. Заплатите в ИТ бранша в Пловдив са средно с 10-15% по-малки от тези в столицата, но стандартът на живот и цените правят значителна разлика в стандарта на живот и покупателната способност, сравнено със София. В ИТ сектора в Пловдив заплатите започват от 1500 лева за помощник системен администратор, и стигат до 5000 лева за тясно профилираните .NET-разработчици.

Пловдив се оказа и градът, в който най-лесно се намира работа. Според статистиката активно търсещите постоянна заетост пловдивчани си намират работа за средно 16 дни. В столицата това отнема поне 3 седмици, а в северозападната част на страната – до 58 дни.

Източник: Марица