КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ КОНСУМАЦИЯТА НА ТЕЛЕШКО МЕСО

Телешкото месо е изключително полезно и вкусно, но е важно и при какви условия се отглеждат животните и дали са хранени основно със зърно или трева. Винаги купувайте месото от проверено място. Месото от животно, хранено с трева, е много по-вкусно и съдържа пълен протеинов профил.

Телешкото месо е сред най-популярните червени меса и почти винаги присъства в здравословните хранителни режими, както и в менюто на спортистите. То е богато на висококачествени минерали, витамини и протеини, подобрява растежа на мускулите, стимулира физическата активност и понижава риска от анемия, благодарение на голямото си съдържание на желязо. Счита се, че телешкото месо е много по-полезно за организма от свинското, птичето и агнешкото. Ето защо:

Понижаване риска от анемия

При наличието на анемия количеството червени кръвни телца в организма е намалено и способността на кръвта да пренася кислород е понижена. Една от най-честите причини за това състояние е дефицитът на желязо. Обикновено се проявява чрез повишена умора и слабост. Телешкото месо има високо съдържание на желязо и консумацията му предотвратява появата на анемия, повишавайки нивата на хемоглобина.

Поддържане на добра мускулна маса

Телешкото месо е чудесен източник на висококачествен протеин. Пониженият прием на протеини може да влоши състоянието на мускулите и да доведе до загуба на мускулна маса. Редовната консумация на телешко месо би предотвратила този проблем. Аминокиселините, които се съдържат в него, подпомагат и заздравяването на костите.

Подобряване на мозъчната функция

Телешкото месо е отличен източник на витамини от група В, които са жизненоважни за мозъчната функция. То съдържа също цинк, подпомагащ имунната система.

Превенция срещу тежки заболявания

Телешкото месо е богато на омега-3 мастни киселини, както и на конюгирана линолова киселина, която според редица проучвания, спомага за намаляване риска от затлъстяване, диабет, рак и нарушения в имунната система.

Подпомагане на храносмилателната система

Консумацията на телешко месо оказва благоприятен ефект върху храносмилателната система и спомага правилното функциониране на червата. То се усвоява лесно и бързо от организма, което от своя страна предотвратява натоварването на черния дроб. Изследвания сочат, че телешкото се усвоява много по-бързо от плодовете, зеленчуците и зърнените храни.

Предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания

Телешкото месо съдържа много малки количества холестерол, за разлика от говеждото и агнешкото. Желатинът, който също е част от съдържанието на месото, допринася за доброто съсирване на кръвта в организма. Именно заради това телешкото се препоръчва на хора, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, но като не се прекалява с количеството.

Още един плюс за телешкото месо е, че приготвянето му отнема много малко време. Интересни кулинарни предложения може да откриете и в Пловдив ресторант smokini.

Start typing and press Enter to search