Почистете микровълновата печка с кори от портокал

Микровълновата печка е доста полезен уред в кухнята, но неприятното за него е, че се почиства трудно. Не всеки препарат е подходящ за тази цел. Да не говорим, че повечето упътвания съветват да се използва само чиста вода.

В микровълновата се наслояват мазнини от приготвената храна и как въобще е възможно да се почисти само с вода. Това е почти невъзможно. За наше щастие си има и малки хитрини, които ни помагат в тази трудна задача.

Вземете корите на един портокал и ги сложете в подходящ съд за микровълнова. Налейте вода, поставете го в нея и включете печката.

Различните видове микровълнови са с различна мощност и за това не можем да ви кажем с точност на колко градуса и време да нагласите вашата печка.

Целта ви е водата да заври и да започне да се изпарява, така че най-добре първия път да следите кога това ще се случи, а от там нататък ще си знаете.

Щом водата поври и намалее трябва да изключите микровълновата. Не бързайте да махате съда с портокаловите кори. Той трябва да остане около 15-20 минути вътре.

В корите се съдържа киселина, която разгражда мазните натрупвания по стените на вашата микровълнова печка. Концентрираната пара ще ги разтвори добре, а от там вашата задача се улеснява значително.

Извадете съда с портокаловите кори и със суха кърпа просто минете по стените на печката. Ще видите, че резултатът е удивителен. Няма да е останала и следа от мазните петна.

В случай че нямате на разположение портокалови кори, можете да използвате който и да е било друг цитрусов плод – лимон, грейпфрут, мандарини. В техните кори също се съдържа тази киселина, на която разчитаме да ни изчисти микровълновата печка.

Друг вариант е да не използвате никаква вода. Просто оставете корите на цитьрусовия плод в микровълновата и я включете за 1-2 минути. Киселината отново ще се разпръсне по стените и ще можете лесно да се справите с нея.

Ако мазните наслоявания са много упорити, просто повторете метода още няколко пъти. Съвсем екологично и лесно ще почистите микровълновата печка. В същото време ще премахнете и миризмите от храна в нея, а цялата ви кухня ще заухае на свеж мирис на портокал.

почистване на печка

Start typing and press Enter to search