Почитаме света Параскева – Петка Търновска

Православната ни църква почита паметта на света Параскева – Петка Търновска. Родителите ѝ били българи. Аскетичният й живот и посмъртните й чудеса са описани от свети патриарх Евтимий във вдъхновено житие. На нея са посветени много храмове в градове и села в цялата страна. На Петковден имен ден имат над 27 000 българи.  
Почитта към преподобната Параскева Епиватска, наричана от народа Света Петка българска, е от времето на цар Иван Асен-втори.
„Той, с вяра, с благоговение е пренесъл мощите на светицата в Търново, в своята столица в новопостроен храм, който носел нейното име. И от тогава по нашите земи паметта на светицата се почита. Почита се и сега в целия православен свят, защото чудесата са многобройни, но човек трябва да вярва“.
Това напомни отец Димитър. Днес е Петковден. Той ще отслужи литургия за храмовия празник на църквата в романското село Камено поле.
„Вярваме, че, когато се помолим на Света Петка, въпреки че щом ние сме живи и ние грешим, поне от малко Бог да ни опрости греховете“, каза мирянка.
„Вярваме в Господ и чакаме той да ни вкара в ред всички“, допълни друга.

Start typing and press Enter to search