Поетът Борис Христов отказа държавно отличие

АСПЕКТ Поетът Борис Христов отказа държавно отличие

ОТШЕЛНИКЪТ ОТ ЛЕЩЕН

Борис Христов
“Като оценявам вашето признание, уведомявам ви, че отказвам високото отличие, защото противоречи на моето решение от времето, далеч преди промените в България – да не приемам държавни отличия, независимо от това коя политическа сила управлява страната.” Това написа в открито писмо до Министерския съвет поетът Борис Христов. Бе научил от медиите, че правителството е решило да го награди с орден “Кирил и Методий” I степен – за заслуги в областта на културата. И отново срути тишината, както го е правил винаги досега – ненатрапчиво и деликатно.
Авторът на “Честен кръст” никога не изневерява на себе си. Още от средата на 70-те, когато прокънтя неговият първи “Вечерен тромпет”: “Трябва да свиря в глухата вечер,/ докато не дочуя към мене да иде/ гласът на хиляда тромпета далечни./ Или на някой архангел невидим. /Трябва да свиря,/ трябва да срутя тишината – само викът да остане.”
Стиховете му предизвикаха истински фурор и го превърнаха в идол на младото поколение. Поетът обаче прави изключение за чисто литературни награди като престижния “Орфеев венец”. Присъдиха му го миналата година по време на празниците “Пловдив чете”. Човекът, който от години живее със семейството си в родопското село Лещен, Гоцеделчевско, тогава отговори на пожеланията така:
“Отдавна не съм този човек, написал книгите, които днес отличавате. Това е причината да се явявам пред вас като негов посредник.”
Борис Христов никога не дава интервюта. Изглежда недостъпен и необщителен, както някога изглеждаше събратът му по перо Константин Павлов. Някои биха го нарекли отшелник, който дири Бога. Но не е. От къщата му, отвъд долината на Места, се вижда Пирин.
“Живее там с жена си Дария – талантлива художничка, с каракачанското куче Димчо, котарака Мачо и много птици. И синигерите идват да кълват зрънца от протегнатите длани на стопаните. Къщата на Борис е пълна с музика. Неговите дискове, събирани от всички краища на света, са толкова много, че не знам дали е възможно изобщо да се изслушат. Там има графики, майсторски копанарски работи, снимки на глухарчета, които поетът е правил, ценни книги и семейната страст – събираните от поречието на Места чудати камъни, разноцветни и разновидни.
Борис със свредел им дълбае кръгли отвори и намества в тях свещици в метална обвивка. И така камъкът се превръща в молитвен къс от земята “, написа преди години писателят Георги Данаилов, който живее в съседното село Ковачевица. Веднъж Димчо се загубил и семейството го търсило повече от месец, накрая го намерили, препродаден няколко пъти. Платили и си го върнали обратно, защото някой беше казал: “Ти ставаш отговорен за всичко, което си опитомил”. А пък Борис Христов беше писал: “Вдигнеш ли ръка, за да погалиш, разместваш въздуха на цялата Вселена”.
Осанката и строгата хубост на поета почти не се променят с годините. Вероятно защото дните му са пълноценни, наситени и далеч от всяка градска скука, както разказват малцината, с които понякога си пие виното. Достатъчно е да хване тромпета, тамбурата, някоя от свирките, дудуците и тромбоните. Съселяните му твърдят, че свири на всички тях и то майсторски. Неслучайно бе един от първооткривателите на Ибряма.
“Крадецът се отказа да краде. Убиецът захвърли ножа. А аз какво да правя с думите?”, попита той и в “Честен кръст” се зарече да не пише повече стихове. “Желая мир на твоя дом, поезио, и вярвам, че има кой да дострои високата ти сграда”. Но това не бе раздяла изобщо със словото, с песента, с литературата. Той сътвори антологиите “Веда словена” и “Народни писмена”, които всеки българин би трябвало да прочете. Повечето книги на Борис Христов видяха бял свят след 1989 г. – повестите “Смъртни петна”, “Сляпото куче” и “Долината на обувките”, стихосбирките “Думи и графити”, “Крилете на вестителя”, “Думи върху други думи”, “Поезия”.
А филмите “Смъртта на заека”, “Сънувам музика”, “Лабиринти”, “Корабът” са по негови сценарии. Както и “Бащата на яйцето”, в който деликатно ни напомня: “Почукайте по него, но полека. Човекът все още е само яйце”.
Искра КРАПАЧЕВА
от фейсбук

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

Бюджет 2021: Здравната каса ще разполага с 5,3 милиарда лева

Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2021-ва. Здравната каса ще разполага с 5,3 милиарда лева догодина, решиха окончателно депутатите. Това ще е сумата на възможните разходи на Касата.

С преходните и заключителни разпоредби на закона бяха гласувани и добавките, които медиците ще получават към заплатите си в условията на пандемия от Covid-19.

Ако месечното възнаграждение на лекар е под 5 000 лева, той ще получава 600 лева допълнително.

Добавките за медицинските сестри са 360 лв., а за санитарите - 120 лв. За техните доходи не е предвиден горен праг, над който не се получават добавки.

От опозицията разкритикуваха управляващите за липсата на пари в резерв на касата. До тази година резервът е бил в размер на 5% от средствата, припомни д-р Нигяр Джафер от ДПС:

„За следващата година този резерв е нула. Ние смятаме, че това са изключително неразумни стъпки, които няма да дадат свободата на действие на тези, които ще вземат по-нататък решения за управление на тези средства в рамките на над 5 милиарда“.

Веселин Марешки от „Воля“ поиска безплатни лекарства за децата до 14 години, които ходят на училище и за възрастните хора: 

„Във всички наши срещи - и с наши фенове, и с фенове на останалите политически партии, ние не чухме нито един човек, който да се противопостави, дори и бегло на това предложение. Напротив, отвсякъде получихме много категорична подкрепа“.

След като приеха бюджета на Касата, депутатите продължиха работа с обсъждане на бюджета на ДОО и финансовата рамка на държавата за догодина.

Регламентът за работата от вкъщи заради коронакризата

Факт е поредната порция законови промени, свързани с работата от вкъщи заради коронакризата. Новият регламент е разписан в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и дава възможност контактните на болните да работят от разстояние или надомно. И на работещите, и на работодателите се вменяват нови задължения, ако служител е бил близък контактен на потвърден случай на Covid-19. И бизнесът, и синдикатите, обаче, имат редица притеснения във връзка с реализацията на практика на законодателните промени, които се натрупаха лавинообразно през последните месеци. Има ли риск контактни хора да ходят на работа,без да уведомяват никого, най-малкото заради неясноти и противоречия в нормативната уредба.

Работник и служител, който е бил близък контактен на потвърден случай на Covid-19, ще преминава към работа от разстояние или надомна работа, ако работата позволява това. Той писмено декларира пред работодателя, настъпилото обстоятелство. Условията и редът за преминаване, изпълнение и контрол се определят със заповед на работодателя или органа по назначаване. Става въпрос за промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, която има трудово-правен характер и въвежда задължение за работниците и служителите, включително и по Закона за държавния служител.  

Директорът „Индустриални отношения“ в Българската стопанска камара Жасмина Саръиванова е категорична, че изобщо законодателството, което се приема през последните месеци във връзка с Covid-19, страда от редица недостатъци, първият от които е, че за кратко време се натрупаха твърде много промени - както в законите, така и в подзаконовите нормативни актове и много пъти всички тези промени има помежду си противоречия:

"Когато става въпрос за мерки, които трябва да се вземат от работодателите и да се изпълняват от работещите, на работното им място, следва за бъдат информирани ресорните министри и тези нови решения за бъдат съгласувани със социалните партньори.

Тя даде пример за противоречия относно новите задължения, които са въведени с промяната в Закона за извънредното положение: 

"В точка 13 от Заповед от 22-ри октомври 2020-а за лицата, подлежащи на болнично лечение, домашно лечение и карантина, е посочено, че всички близки контактни подлежат на 10-дневна карантина. Трябва да се помисли, че когато едно лице е под карантина и затова е издаден болничен лист, след това пък да се посочва в друг акт, че лицето ще работи дистанционно или надомно, в този момент има едно противоречие, защото лицето, което има болничен лист, означава, че не изпълнява работните си ангажименти в момента".

Отговорът на експерта има ли риск заради всички противоречия и неточности хора без симптоми, но които са контактни или положителни, да ходят на работа: 

"Винаги има риск. Колкото по-сложна е една норма, толкова по-сложно е изпълнението и и се стига до ситуации, в които не се взема правилното решение от тези, които са засегнати от съответната норма".

В крайна сметка нормите трябва да бъдат ясни, точни и изпълними. 

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов също изрази опасения във връзка с реализирането в практиката на новите задължения за работещите и работодателите в пандемията. Той смята, че има много неясноти в текстовете: 

"Поне при първо четена на текста трябва да се разбере точно кой е органът, който ще издаде акта, как този акт ще стигне до лицето, ще бъде ли ясно на много от работниците какво трябва да правят. Сигурно няма да им е ясно, че трябва да спазват това изискване. Някъде трябва да се води разяснителна кампания и да е ясно, че този текст съществува. ... Проблемът е в това как става възможно преминаването на дистанционна работа. Трябва да се направи връзка с редица текстове от Кодекса на труда, където има ясно разписани подробни правила за т.нар. дистанционна работа и т.нар. надомна работа".

Изниква въпросът дали тези правила се познават добре от работниците и служителите и работодателите. 

Христов коментира и дали има опасност контактни хора, поради незнание или объркване в нормативната уредба, да продължат да ходят на работа: 

"Ако той е установен официално от някой от органите, че е бил контактен, би следвало да получи такъв акт. Ако обаче не е установен официално, има риск да продължава да работи, съзнателно укривайки информацията, или ако не си дава сметка за последиците. Нашето мнение е, че стриктно трябва да се спазват изискванията за безопасност". 

Репортаж на Мария Костова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Ив. Досев, АПИ: Аспаруховият мост е безопасен, да не се правят внушения

Агенция „Пътна инфраструктура“ е подала оферти към чуждестранни фирми, които да направят още една експертиза  на състоянието на Аспаруховия мост във Варна.

Според българско изследване мостът е здрав и всякакви спекулации ,че може да възникне проблем при експлоатацията му, са несъстоятелни. Това заяви за БНР Иван Досев -член на Управителния съвет на АПИ:

„Абсолютно безопасен е Аспаруховият мост. Нека да не се правят такива внушения от всякакви хора, които не са специалисти, които ходят, снимат и си правят пиар със снимки, на които се вижда с просто око, че пукнатините са повърхностни и е оголена армировката, но това не е конструктивен проблем.

Това е проблем на дълготрайността на съоръжението, т.е. ако не се предприемат действия по санирането на тези колони и възстановяване на бетоновото покритие върху армировката очевидно животът на съоръжението ще бъде скъсен, но ние това ще го предприемем в най-скоро време.

За шест от съоръженията вече сме го извършили. А относно конструктивната годност, тук безспорно се изказват всички - и наши експерти, и външни експерти, че конструктивни проблеми съоръжението няма“, беше категоричен Иван Досев.

Аспарухов мост

Очаква се президентът Макрон да обяви леко разхлабване на мерките срещу Covid-19 във Франция

Френският здравен министър Жан-Мишел Бланкер на инспекция в лицей в Париж

Френският президент Еманюел Макрон отново ще направи национално обръщение довечера от 19 ч. по Гринуич за леко разхлабване на коронавирусните ограничения и определяне на насоки в санитарната криза в момент, когато французите се надяват на глътка въздух с наближаването на коледните празници, предаде Франс прес.

Вече е известно какво ще бъде обявено довечера: облекчаването на ограничителните мерки ще стане на три етапа - около 1 декември, преди коледната ваканция и в началото на 2021 г.

Снощи обаче премиерът Жан Кастекс предупреди, че новите мерки ще позволят само "леко смекчаване на карантината".

Французите искат да знаят какво да правят през коледната ваканция: ще могат ли да пътуват и да се събират с роднини? Вероятно да, но с някои ограничения, евентуален полицейски час и призив за отговорно поведение.

Очаква се Макрон от уикенда отново да отвори търговските обекти, чиято дейност не е от първостепенно значение.

Възможно е да бъдат отново отворени и религиозните сгради, но все още не е сигурно какво ще се реши за киносалоните, театрите и музеите.

Жан Кастекс обаче попари надеждите на кафенетата и ресторантите отново да заработят около 1 декември.

Към днешна дата във Франция все още има 31 449 хоспитализирани пациенти с новия коронавирус, в това число 4438 в реанимация, което е спад спрямо пика на втората вълна на 16 ноември. Броят на починалите е 49 232 и също започва да бележи стабилизиране.

България взе 3 златни и общо 12 медала от европейското клубно по таекуондо

Повече от отлично бе българското представяне на завършилото европейско клубно първенство по таекуондо за юноши и девойки в Загреб (Хърватия). България спечели 3 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала. Тук трябва да отбележим, че за разлика от другите държави, които бяха с пълен брой състезатели, българските участници бяха едва 15, поради епидемията от коронавирус.

В последния ден с наше участие Божидар Аврамов грабна златото и стана европейски клубен шампион, след категорични победи във всички срещи. Представителят на ТК "Рамус" се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка, където гордо развя българското знаме. Друг представител на ТК "Рамус" Емил Моллов записа две победи, но в крайна сметка взе сребърен медал. Теодор Здравков от ТК "Гладиатор" също спечели сребърен медал.


Другите българи със златни медали са Александър Джорджев и Денис Димитров, сребърни медали за Цветан Якимов, Деян Божков, Георги Стоев, бронзови медали спечелиха Кирил Механджийски , Радина Борисова,  Александра Георгиева и Борислава Борисова.  

Всичко това се случва в условия на пандемия, като състезателите доста време нямаха възможност да тренират, поради различни ограничения в спорта заради Covid 19.

- реклама -

ОЩЕ

Бюджет 2021: Здравната каса ще разполага с 5,3 милиарда лева

Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2021-ва. Здравната каса ще разполага с 5,3 милиарда лева догодина, решиха окончателно депутатите. Това ще е сумата на възможните разходи на Касата.

С преходните и заключителни разпоредби на закона бяха гласувани и добавките, които медиците ще получават към заплатите си в условията на пандемия от Covid-19.

Ако месечното възнаграждение на лекар е под 5 000 лева, той ще получава 600 лева допълнително.

Добавките за медицинските сестри са 360 лв., а за санитарите - 120 лв. За техните доходи не е предвиден горен праг, над който не се получават добавки.

От опозицията разкритикуваха управляващите за липсата на пари в резерв на касата. До тази година резервът е бил в размер на 5% от средствата, припомни д-р Нигяр Джафер от ДПС:

„За следващата година този резерв е нула. Ние смятаме, че това са изключително неразумни стъпки, които няма да дадат свободата на действие на тези, които ще вземат по-нататък решения за управление на тези средства в рамките на над 5 милиарда“.

Веселин Марешки от „Воля“ поиска безплатни лекарства за децата до 14 години, които ходят на училище и за възрастните хора: 

„Във всички наши срещи - и с наши фенове, и с фенове на останалите политически партии, ние не чухме нито един човек, който да се противопостави, дори и бегло на това предложение. Напротив, отвсякъде получихме много категорична подкрепа“.

След като приеха бюджета на Касата, депутатите продължиха работа с обсъждане на бюджета на ДОО и финансовата рамка на държавата за догодина.

Регламентът за работата от вкъщи заради коронакризата

Факт е поредната порция законови промени, свързани с работата от вкъщи заради коронакризата. Новият регламент е разписан в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и дава възможност контактните на болните да работят от разстояние или надомно. И на работещите, и на работодателите се вменяват нови задължения, ако служител е бил близък контактен на потвърден случай на Covid-19. И бизнесът, и синдикатите, обаче, имат редица притеснения във връзка с реализацията на практика на законодателните промени, които се натрупаха лавинообразно през последните месеци. Има ли риск контактни хора да ходят на работа,без да уведомяват никого, най-малкото заради неясноти и противоречия в нормативната уредба.

Работник и служител, който е бил близък контактен на потвърден случай на Covid-19, ще преминава към работа от разстояние или надомна работа, ако работата позволява това. Той писмено декларира пред работодателя, настъпилото обстоятелство. Условията и редът за преминаване, изпълнение и контрол се определят със заповед на работодателя или органа по назначаване. Става въпрос за промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, която има трудово-правен характер и въвежда задължение за работниците и служителите, включително и по Закона за държавния служител.  

Директорът „Индустриални отношения“ в Българската стопанска камара Жасмина Саръиванова е категорична, че изобщо законодателството, което се приема през последните месеци във връзка с Covid-19, страда от редица недостатъци, първият от които е, че за кратко време се натрупаха твърде много промени - както в законите, така и в подзаконовите нормативни актове и много пъти всички тези промени има помежду си противоречия:

"Когато става въпрос за мерки, които трябва да се вземат от работодателите и да се изпълняват от работещите, на работното им място, следва за бъдат информирани ресорните министри и тези нови решения за бъдат съгласувани със социалните партньори.

Тя даде пример за противоречия относно новите задължения, които са въведени с промяната в Закона за извънредното положение: 

"В точка 13 от Заповед от 22-ри октомври 2020-а за лицата, подлежащи на болнично лечение, домашно лечение и карантина, е посочено, че всички близки контактни подлежат на 10-дневна карантина. Трябва да се помисли, че когато едно лице е под карантина и затова е издаден болничен лист, след това пък да се посочва в друг акт, че лицето ще работи дистанционно или надомно, в този момент има едно противоречие, защото лицето, което има болничен лист, означава, че не изпълнява работните си ангажименти в момента".

Отговорът на експерта има ли риск заради всички противоречия и неточности хора без симптоми, но които са контактни или положителни, да ходят на работа: 

"Винаги има риск. Колкото по-сложна е една норма, толкова по-сложно е изпълнението и и се стига до ситуации, в които не се взема правилното решение от тези, които са засегнати от съответната норма".

В крайна сметка нормите трябва да бъдат ясни, точни и изпълними. 

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов също изрази опасения във връзка с реализирането в практиката на новите задължения за работещите и работодателите в пандемията. Той смята, че има много неясноти в текстовете: 

"Поне при първо четена на текста трябва да се разбере точно кой е органът, който ще издаде акта, как този акт ще стигне до лицето, ще бъде ли ясно на много от работниците какво трябва да правят. Сигурно няма да им е ясно, че трябва да спазват това изискване. Някъде трябва да се води разяснителна кампания и да е ясно, че този текст съществува. ... Проблемът е в това как става възможно преминаването на дистанционна работа. Трябва да се направи връзка с редица текстове от Кодекса на труда, където има ясно разписани подробни правила за т.нар. дистанционна работа и т.нар. надомна работа".

Изниква въпросът дали тези правила се познават добре от работниците и служителите и работодателите. 

Христов коментира и дали има опасност контактни хора, поради незнание или объркване в нормативната уредба, да продължат да ходят на работа: 

"Ако той е установен официално от някой от органите, че е бил контактен, би следвало да получи такъв акт. Ако обаче не е установен официално, има риск да продължава да работи, съзнателно укривайки информацията, или ако не си дава сметка за последиците. Нашето мнение е, че стриктно трябва да се спазват изискванията за безопасност". 

Репортаж на Мария Костова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Ив. Досев, АПИ: Аспаруховият мост е безопасен, да не се правят внушения

Агенция „Пътна инфраструктура“ е подала оферти към чуждестранни фирми, които да направят още една експертиза  на състоянието на Аспаруховия мост във Варна.

Според българско изследване мостът е здрав и всякакви спекулации ,че може да възникне проблем при експлоатацията му, са несъстоятелни. Това заяви за БНР Иван Досев -член на Управителния съвет на АПИ:

„Абсолютно безопасен е Аспаруховият мост. Нека да не се правят такива внушения от всякакви хора, които не са специалисти, които ходят, снимат и си правят пиар със снимки, на които се вижда с просто око, че пукнатините са повърхностни и е оголена армировката, но това не е конструктивен проблем.

Това е проблем на дълготрайността на съоръжението, т.е. ако не се предприемат действия по санирането на тези колони и възстановяване на бетоновото покритие върху армировката очевидно животът на съоръжението ще бъде скъсен, но ние това ще го предприемем в най-скоро време.

За шест от съоръженията вече сме го извършили. А относно конструктивната годност, тук безспорно се изказват всички - и наши експерти, и външни експерти, че конструктивни проблеми съоръжението няма“, беше категоричен Иван Досев.

Аспарухов мост

Очаква се президентът Макрон да обяви леко разхлабване на мерките срещу Covid-19 във Франция

Френският здравен министър Жан-Мишел Бланкер на инспекция в лицей в Париж

Френският президент Еманюел Макрон отново ще направи национално обръщение довечера от 19 ч. по Гринуич за леко разхлабване на коронавирусните ограничения и определяне на насоки в санитарната криза в момент, когато французите се надяват на глътка въздух с наближаването на коледните празници, предаде Франс прес.

Вече е известно какво ще бъде обявено довечера: облекчаването на ограничителните мерки ще стане на три етапа - около 1 декември, преди коледната ваканция и в началото на 2021 г.

Снощи обаче премиерът Жан Кастекс предупреди, че новите мерки ще позволят само "леко смекчаване на карантината".

Французите искат да знаят какво да правят през коледната ваканция: ще могат ли да пътуват и да се събират с роднини? Вероятно да, но с някои ограничения, евентуален полицейски час и призив за отговорно поведение.

Очаква се Макрон от уикенда отново да отвори търговските обекти, чиято дейност не е от първостепенно значение.

Възможно е да бъдат отново отворени и религиозните сгради, но все още не е сигурно какво ще се реши за киносалоните, театрите и музеите.

Жан Кастекс обаче попари надеждите на кафенетата и ресторантите отново да заработят около 1 декември.

Към днешна дата във Франция все още има 31 449 хоспитализирани пациенти с новия коронавирус, в това число 4438 в реанимация, което е спад спрямо пика на втората вълна на 16 ноември. Броят на починалите е 49 232 и също започва да бележи стабилизиране.

България взе 3 златни и общо 12 медала от европейското клубно по таекуондо

Повече от отлично бе българското представяне на завършилото европейско клубно първенство по таекуондо за юноши и девойки в Загреб (Хърватия). България спечели 3 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала. Тук трябва да отбележим, че за разлика от другите държави, които бяха с пълен брой състезатели, българските участници бяха едва 15, поради епидемията от коронавирус.

В последния ден с наше участие Божидар Аврамов грабна златото и стана европейски клубен шампион, след категорични победи във всички срещи. Представителят на ТК "Рамус" се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка, където гордо развя българското знаме. Друг представител на ТК "Рамус" Емил Моллов записа две победи, но в крайна сметка взе сребърен медал. Теодор Здравков от ТК "Гладиатор" също спечели сребърен медал.


Другите българи със златни медали са Александър Джорджев и Денис Димитров, сребърни медали за Цветан Якимов, Деян Божков, Георги Стоев, бронзови медали спечелиха Кирил Механджийски , Радина Борисова,  Александра Георгиева и Борислава Борисова.  

Всичко това се случва в условия на пандемия, като състезателите доста време нямаха възможност да тренират, поради различни ограничения в спорта заради Covid 19.

Тежък инцидент на строеж край столичния пазар “Д. Петков”, загина работник

Тежък инцидент е станал в обедните часове на строеж в близост до пазара „Димитър Петков“ в София.

Има загинал човек.

По информация на БНР, потвърдена неофициално от Спешна помощ и МВР, инцидентът е станал на скеле на строеж, близо до пазара „Димитър Петков“. Около 13:15 часа скелето се е срутило и е затрупало петима работници, като един от тях е загинал на място, а четирима са пострадали. 

В момента на мястото на инцидента текат спасителни действия, има изпратени пет линейки. 

Детайли за състоянието на пострадалите работници към момента не са ясни, но се знае, че е изключително тежко. Част от тях вече са извадени, а в момента с тежка техника и кранове се правят опити да бъдат извадени и другите затрупани под строежа. 

Към момента няма точна информация как точно е станало срутването и каква е причината. 

Биткойнът прехвърли 19 000 долара за пръв път от 3 години

Курсът на биткойна днес превиши прага от 19 000 долара за първи път от три години и доближава историческия рекорд от малко под 20 000 долара, информираха "Ройтерс" и ТАСС.

Най-популярната криптовалута в света поскъпна с около 160 процента тази година и с 37 процента само през ноември.

Към 11:52 часа българско време биткойнът се търгуваше за 19 040 долара на електронната платформа "Койндеск" (Coindesk).

ЕК одобрява пореден договор за Covid ваксина – до 160 млн. дози от “Модерна”

Урсула фон дер Лайен

Утре Европейската комисия ще одобри нов договор за ваксини, съобщи председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.  

„Този договор ще ни позволи да закупим до 160 млн. дози от ваксините, които произвежда „Модерна“. Според резултатите от медицинските изследвания тя може да се окаже изключително ефикасна срещу Covid-19. Веднага след като се докаже, че тя е безопасна и ефективна, всяка страна членка ще получи част от нея по едно и също време, според дела на населението и при едни и същи условия“. 

Фон дер Лайен припомни, че това е шестият договор, който Еврокомисията сключва с фармацевтична компания за ваксини срещу коронавируса и в момента работи върху още един.

Тя допълни, че ваксините ще бъдат изследвани много внимателно от Европейската агенция по лекарствата и ще получат разрешение за достъп до пазара, само ако се окажат ефективни и безопасни.