ПОРЕДНО ОТЛИЧИЕ ЗА ПРОДУКЦИЯ НА БНТ

Филмът „Началото е край“ на БНТ2-Благоевград получи наградата на журито на Международния филмов фестивал на червенокръстките и здравни филми

Специално отличие получи продукцията „Началото е край“ на БНТ – Регионален телевизионен център Благоевград по време на XVIII Международен филмов фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна. Наградата на журито с председател актрисата Доротея Тончева бе отредена за изключителната съпричастност, с която филмът навлиза в един от най-жестоките проблеми сред подрастващите – употребата на наркотични вещества.

Лентата „Началото е край“ представя личните истории на четирима младежи, които се борят със зависимостта от наркотиците. Във филма своето експертно мнение за пагубните последствия, които нанасят на организма и психиката на децата, опиатите или марихуаната, дори и след еднократна употреба, споделят водещи лекари – специалисти по токсикология и психиатрия.

Филмът е заснет в Православния център към църквата „Цар Борис – Михаил“ във Варна, където с помощта на свещениците и християнската вяра, десетки зависими младежи търсят спасение. Продукцията е реализирана с подкрепата на Общинския съвет по наркотични вещества-Благоевград. Автор на лентата е Добрина Грачанлиева, оператор – Методи Стоилков, а режисьор – Румяна Ангелакова.

В годината, в която България посрещна Негово Светейшество Папа Франциск,  18-ото издание на Международен филмов фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна бе открито на 13 юни с прожекция на най-новия филм на президента на Европейската филмова академия Вим Вендерс – „Папа Франциск: Човек на думата си“. Тази година в програмата на фестивала присъстват 206 филма от 59 страни на 5 континента, като съпътстващата програма от филми с хуманна насоченост продължава до 21 юни.

По време на форума бяха представни още две продукции на Българската национална телевизия – игралният филм „Лошо момиче“ с режисьор Мариан Вълев и филма „Туберкулозата – митове и реалност“ на предаването „100% будни“ и „Зелената линейка“, като публиката във Варна имаше възможност да се срещне с екипите, работили по продукциите.

За първи път тази година извън отличията на петчленното жури, в чийто състав са и турският режисьор и продуцент Арман Пекая, актьорът Велислав Павлов, директорът на Департамента по езиково обучение и комуникации на Медицинския университет-Варна проф. Виолетка Тачева и режисьорът и продуцент Илиян Джевелеков, бе присъдена и почетна награда за цялостно творчество. Отличието бе връчено на режисьора Атанас Киряков, станал особено популярен сред зрителите с копродукцията на БНТ „Бартер“.

Start typing and press Enter to search