ПОРНО В КОРОНАТА – първа част

В няколко последователни материала, Playboy Bulgaria ще ви информира как пандемията и карантината се отразяват на една индустрия, развличаща по-голямата част от човечеството – порното.

 

Въпрос първи: ЩЕ СРИНЕ ЛИ COVID-19  И  ПОРНО ИНДУСТРИЯТА?

Лена Пол – актриса и режисьорка на филми за възрастни е истински загрижена за бъдещето на индустрията

„Една зараза между актьорите от филмите за възрастни ще е катастрофа за бранша“, твърди един от продуцентите във филмовата порно индустрия. Така ли е наистина?

През последните две години продуцентката, режисьорка и актриса Гизеле Палмър се снима в порно филми в долината Сан Фернандо близо до Лос Анджелис, където е световният център на производството на филмите за възрастни.

От началото на тази година обаче тя е решила да се махне оттам, да се върне на село в Тексас и временно да спре да снима.

Причината: първите неблагоприятни вести за разпространението на коронавируса.

„Изместих фокуса на моите изяви към виртуалните платформи, защото там мога да правя  неща, които не изискват пряк физически контакт с други участници. И съм много щастлива от това си решение! Мисля да изчакам, докато се появи по-ясна идея как ще свърши всичко това.“

Госпожица Палмър от месец разхожда вълнуващата си физкултура само вкъщи

Отказвайки се от участия във филми, Палмър търпи значителни финансови загуби – по нейни приблизителни изчисления става дума за десетки хиляди долари. Палмър е съгласна обаче, че това не е чак толкова висока цена, когато става дума за запазване на собственото й здраве в една индустрия, която – както всички други – не е подготвена за предизвикателствата на пандемията.

В Европа, където COVID-19 се разпространява много по-бързо, цялата филмова индустрия, в това число и порно студията, спряха временно да снимат филми. Особено потърпевши се оказаха студията в  Италия и Германия, определяни за европейския център на порно индустрията. Те бяха подпомогнати обаче от социалната мрежа FanCentro – платформа, която дава възможност на изпълнителите от филмите за възрастни директно да качват и продават съдържание на своите най-горещи фенове, докато временно са вкъщи под карантина.

 „Взехме това решение с цел да улесним всички секс труженици и изпълнители, които изпитват затруднения от различните ефекти на коронавируса, да имат възможност да имат някакъв доход, докато си стоят вкъщи“, декларира от името на компанията Кат Ривенга, маркетинг директор на FanCentro.

Финансовите загуби на развлекателната индустрия за възрастни са огромни, тъй като тя трябва да се бори както с вируса, така и с пиратството. Независимо че много изпълнители се ориентират към индивидуален модел на работа, като снимат клипове от дома си, традиционните филми, създавани в студио с множество артисти на живо, са решаващи за индустрията. И не толкова заради директните приходи, колкото заради рекламната стратегия и тактика на порно индустрията, което е другият основен източник на приходи в този бранш.

„Мораториумът върху заснемането на филми и трейлъри, докато трае епидемията от COVID-19, ще има огромен отрицателен ефект върху нашите фенове“, споделя Брий Милс, режисьор и изпълнителен директор на стриминг платформата за възрастни Adult Time.

“Основният ни бизнес се крепи върху постоянен поток от ново съдържание за нашата публика – продължава тя. – Това е все едно Netflix да каже, че спира всеки нов проект, по който работи в момента.“

Индустрията за възрастни обаче има едно преимущество, което всички останали нямат. Тя вече се е сблъсквала с животозастрашаващ здравословен проблем и масовата психоза около него: СПИН. През 2013 г. четирима актьори дават позитивен резултат на HIV тест. Това довежда до мораториум върху продукцията и въвеждането на нови правила за задължителните медицински тестове. Сега те се правят на всеки 14 дена вместо на 28, както е било преди 2013.

Подобни страхове може би и днес ще накарат порно индустрията да стане още по-отговорна за здравето на заетите в нея. Самите актьори са достатъчно уплашени и загрижени за собственото си здраве:

“Поради екстремното физическо естество на работата ни регулаторният орган FSC (Free Speech Coalition – Коалиция на свободното слово) обявява карантина и при много по-леки заразни заболявания, даже сравнително маловажни, като тения например“, споделя изпълнителката и режисьорка на порно филми Лена Пол.

“Така че аз съм достатъчно отговорна да кажа „стоп“ на продукцията, ако някой актьор дори има съмнения, че е носител на коронавирус.“

Най-вероятно, след като епидемията отмине и порно индустрията отново влезе в обичайното си работно ежедневие, тестове за COVID-19 ще станат задължителни за всички работещи в нея. Порно индустрията е като всички останали бизнеси в създалото се положение: някои ще оцелеят, други не. Но най-креативните в порно индустрията ще излязат от  чистилището на пандемията с нови сили и с новаторски идеи, които са се родили в принудителната творческа пауза. Впрочем нови творчески идеи се появиха още с появата на коронавируса.

Но за това ще ви разкажем следващия път – как Вируса влезе в порно сюжетите.

За Playboy, България – Кирил Петров

Start typing and press Enter to search