Правителството на Кипър прие допълнителни стимули за ваксинираните

Зони, свободни от коронавирус, допълнителна надбавка и отпуск за ваксинираните, както и засилване на контрола в рисковите места са сред новите стимули и мерки, които правителството на Кипър прие на извънредно заседание. Решенията са в отговор на рязкото увеличаване на новозаразените през последната седмица.

С редица стимули правителството цели да насърчи още повече хората, особено младежите, да се ваксинират, въпреки че вече 65% от населението в страната е получило поне една доза.

Допълнителна надбавка за отпуск ще бъде предоставена на тези, които се ваксинират от 15 юли до 31 август. Заетите в държавния и частния сектор ще могат да отсъстват от работа целия ден, в който отиват да се ваксинират.

От 1 август вече няма да се правят безплатни бързи тестове по правителствената програма. Въвеждат се и по-строги мерки в места с повишен риск от предаване на вируса.

От 9 юли коронавирусният “безопасен пропуск” /”SafePass”/ ще се изисква както за закрити, така и за открити зони, където се събират повече от 20 души наведнъж. Пропускът включва ваксинация, преболедуване или тест.

От 21 юли заетостта на стадиони, кина, театри, концертни площадки се увеличава до 75%, като посещенията им са разрешени само за ваксинирани или преболедували.

Решенията на правителството бяха взети на фона на нов рекорд на новозаразени. В петък в Кипър бяха регистрирани над 500 положителни случаи от направените повече от 45 000 теста. От четвъртък страната падна отново в “червената” зона на европейската ковид-карта.

Start typing and press Enter to search