Правосъдието в Несебър

Първата част на Марлезонский балет

(пътеписи на чужденеца)*

Хубаво е да си управител на етажна собственост! Особено в Несебър. Повечето собственици са чужденци, които пристигат за 2-3 седмици, плащат такса за поддръжката и не си пъхат носа навсякъде. Та така и ние, след като направихме проверка, установихме, че хитрият ни управител лично е изтеглил от нашата сметка 133 000 лева в брой. Освен това е превел 39 000 лева на строителна компания от сметката на етажната собственост и е оформил на себе си земята, придобита за наша сметка. Почувствахме се малко по-бедни и много, много излъгани. В нашия комплекс се побра целият Ноев ковчег – има датчани и норвежци, англичани и ирландци, французи и немци, руснаци и украинци. Между другото има и българи. Както се очакваше, целият този интернационал задружно сподели тъгата на магаренцето Йори.
Подадохме жалба до полицията.

Ама, как така? – заплашително просветнаха очите на полицаите. Я, доведете тук този мошеник! На такива злодеи ръцете трябва да се отсекат! От гневните викове на полицаите, разделили нашето оскърбление, чак стъклата се разтресоха. Тук не сме Африка! – увериха ни полицаите. Това е недопустимо! Ще го разследваме. Ще го открием. Ще го накажем.

Ние доволни се прибрахме вкъщи и зачакахме.

Тогава в полицията се появи известен несебърски адвокат. Вероятно магьосник. Влиянието му върху умовете на хората беше неустоимо. Умовете на полицаите не бяха  изключение. Те също не можаха да устоят на мощното магьосническо влияние. Времето изведнъж спря и потече назад. Кротко и тихо сгънаха и затвориха делото, като забравиха дори да ни уведомят за това. След една година решихме да разберем кога да очакваме да ни върнат парите? Наивни като децата! Обясниха ни, че тегленето на пари от сметка не е престъпление. Попитали управителя дали той ги е откраднал? А той отговорил – Не! И след като е не, значи няма съд. Иди и не съгрешавай повече.
Подадохме жалба до прокуроратурата. Аха! – казаха ни там. Защо веднага не дойдохте при нас? Всички знаят, че полицията тук не иска и не може да работи, казаха ни от прокуратурата. Но сега вече…! Ще го разкъсаме на парченца! Чак в задните улички ще намирате от парцалите му. Къде се е чувало и виждало някога такова нагло нарушение на всички закони! С цинични подигравки над околните! Естествено, че ще ви възстановим сумата! И парите, и земята. Ще го накажем! И нарушителят, и полицията!

Ние доволни се прибрахме вкъщи и зачакаме.

Тогава в прокуратурата се появи известен несебърски адвокат.
Не знаем точно колко време прокуратурата успя да отблъсне неустоимия натиск. Но фактът си е факт. И този бастион падна. В стари времена предците им по-дълго издържаха срещу завоевателите, но сега хората са по-хилави и някак си се прегънаха. Кротко и тихо сгънаха и затвориха делото, като забравиха дори да ни уведомят за това.  След още шест месеца решихме да разберем кога точно да чакаме резултата?
Ама, вие сте точно като децата! Обясниха ни, че тъй като няма преки доказателства, няма и присвояване. Те били питали управителя – ти ли открадна? Той отговорил – Не! Щом е не, няма съд. Извинявайте, не повярвахме на ушите си – а как стои въпросът за земята? Директен превод от нашата сметка, регистрация на свое име. Нали тук имате всички документи! Знаете ли – наведоха очи от срам в прокуратурата – по-добре е да заведете граждански иск. И без нас ще се справите. Някак си.

Какво пък, упоритост не ни липсваше. Обърнахме се към съда. Явно ни спаси факта, че там имаше две страни – ние срещу прокуратурата. Известният магьосник-адвокат не беше извикан там.

Съдията, след като се запозна с делото, изпадна в недоумение. Как е възможно? – попита съдията, –  изтеглени са 133 000 лв. Ответникът донесе някакви документи за 34 000 лева, нямащи нищо общо с делото. Това, разбира се, е добре. Но къде са останалите 100 000? Каква подозрителна слепота? Спечелихме делото. Съдът разпореди прокуратурата да проведе истинско разследване, да събере информация и да поиска от ответника документи, да провери дали хитрият управител не е придобил някакъв имот през този период. Делото беше върнато в прокуратурата.
Погледнете документите, възкликнахме ние радостно, когато отново влязохме във вече превърналата се в родна за нас прокуратура! Разбира се, че е придобил! Ето документите за три апартамента, а ето и за Mercedes GL320 4 Matik. И то точно в този период. Е, това било чиста случайност!

Щяхме да проявим някакво разбиране, ако управителят беше брат на прокурора. Но той е руснак! Него пък защо го покривате?

Гълъбчета златни! Изминаха 3 години и 3 месеца от подаването на жалбата. И нещата са си все същите. Ясно е, че делото е трудно. Практически неразкриваемо. Самият ответник лично през касата е изтеглил 133 000 от нашата сметка. Е, сега как да намерим кой го е направил? И как да намерим сега парите? Помислете сами. Това е невъзможно. Да, по-лесно е да се намери Светият Граал!

Самият той лично преведе парите ни от нашата сметка и оформи земята на свое име. Е, къде е, кажете ми, престъплението тук? Това е съвсем нормална българска и световна практика. Взимаш без позволение чужди пари и ги ползваш както си поискаш. Та нали всичко е според закона? Пробвайте и вие, нали всички правят така. Влезте в някоя банка и прехвърлете на свое име каквато и да е сума от чужда сметка, която сте си харесали. Как да разплетем вече такава плетеница? Кой може да го направи? Тук има ли пинкертони от детективски агенции? Може би някой безработен Шерлок Холмс?

Честно казано, след 3 години и три месеца би било възможно да се покаже някакъв резултат. Но явно, не ни е било писано.
Отчаяни да получим справедливост от органите на реда, решихме да изпробваме друга стратегия. Написахме искова молба, прикрепихме половинметрова папка с документи и я подадохме в Несебърския окръжен съд.

Делото отиде в съда, издадоха ни входящ номер и бяхме доволни – започнахме да чакаме.
Съдията, след като се запозна с предварителната искова молба, установи, че искът е основателен и уважи искането на ищеца да запорира апартамента на ответника. Чудесно! Триумф на закона. Появи се шанс парите все пак да бъдат върнати. Пък дори и да не е веднага. Делото беше открито, започнаха да издирват и да уведомяват ответника. Вече се бяхме втурнали за шампанско, за да избием тапата и да пием за онази част от Европейския съюз, наречена България. Вече бяхме започнали да планираме ремонти в нашия комплекс за сметка на върнатите пари.
Но ето, че в съда се появи известен несебърски адвокат.

Недейте, недейте да ни се смеете. На вас ви е смешно, а на нас тепърва ни предстоеше да се запознаем с решението на съда.

Превръзката от главата на Темида падна и очите й широко се отвориха. Настъпи метаморфоза. Съдията веднага разбра всичко. От това по-ясно няма накъде. Отначало всички наши пълномощни изчезнаха от делото. Всичките 18 броя. Нашите документи и доказателства купом полетяха в кошчето. Внезапно съдията я обля прилив на прекалена доверчивост и тя отказа да прилага писмени доказателства към делото. И в същото време отказа да изиска оправдателните документи за разходите на ответника. Ще повярваме на думата му, – каза съдията. Погледнете честните му очи. Освен това самият той постоянно казва, че не е откраднал парите. И какво от това, че няма документи? Трябва да вярваме на хората! – констатира съдията. Затова отказваме да викаме свидетели, да прикачваме документи, да изясняваме иска и изобщо това решение не подлежи на обжалване. Учуди ни това, че и до ден-днешен съдията не успя да измисли как да отмени запора върху апартамента. Вярваме, че това е въпрос на близкото бъдеще.

Ние сме като наивни деца. Вярваме, че има такова понятие, като репутация. По-скоро тя или я има, или я няма. Създава се с години на труд, но се съсипва за 5 минути. Не можеш да си малко бременна. Не можеш да си наполовина свестен. Не става да имаш репутация само преди обяд. Не може да си уважаван само на една улица, без да поглеждаш към целия град.

България – с прекрасния си климат, автентични продукти, ниски цени, дружелюбни хора – е като каца, пълна с мед, за чужденците.

Но след такива случаи усещаме че медът е малко горчив.
Би било наистина тъжно, тъй като първоначално медът беше уникално, изключително вкусен!

* (Имам съдебни и други документи, които потвърждават фактите)

Вадим Липин, чужденец

 

—->>> Получихме историята по имейла на редакцията ни. Ако и вие има какво да споделите имейлът ни е front@front.bg

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

Алина и Николай Шаламови – клавирното дуо с бъдеще

Младите музиканти ще свирят в зала България на 1 ноември Двама изключителни млади пианисти, избрали да се реализират като ансамбъл, ще гостуват на Софийската филхармония на 1 ноември. За своя концерт с националния оркестър клавирно дуо Шаламов избра да представи Концерта за...

Франция въвежда по-строги мерки срещу разгласяването на лични данни

Френският премиер Жан Кастекс обяви днес, че се въвеждат наказания за разпространяването на лична информация, която може "да постави под заплаха живота на други хора", след като миналата седмица учител по история беше убит в района на Париж, предаде "Франс прес".

Законът, който ще бъде предложен на 9 декември, ще предвижда възможността за налагане на наказания "на тези, които публикуват онлайн лична информация", поставяща под заплаха живота на други хора, по подобие на случая с убития учител Самюел Пати. Родител на негова ученичка и ислямистки проповедник публикували в интернет самоличността му и името на училището, където преподавал.

Освен това с новия закон се засилва защитата на длъжностните лица и служителите, като ще бъдат наказвани тези, които "им оказват натиск", независимо дали "с думи или действия", както е бил оказан натиск на Пати и на директора на училището.

Кастекс съобщи, че през последната седмица са извършени проверки на представители на ислямистки движения. Извършени са "56 посещения" в домовете им, като общо са планирани 123. Разгледани са и 1279 съобщения на платформата "Фарос", събираща информация за правонарушения, които са довели до 27 ареста.

Премиерът обяви увеличаване на персонала на платформата за наблюдение на световната мрежа и създаването на специализиран отдел в парижката прокуратура, който трябва "да централизира преследванията и да подобри тяхната ефективност".

Кастекс добави, че мерки по отношение на борбата с омразата онлайн ще бъдат приети след консултация с Европейската комисия. Очаква се до края на годината европейският изпълнителен орган да представи нов "Закон за цифровите услуги", който да регулира по-добре технологичните гиганти, особено по отношение на управлението на данни, дезинформацията и речта на омразата.

В понеделник зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова заяви, че борбата срещу онлайн материалите, провокиращи омраза, трябва да бъде придружена от "предпазни мерки" за защита на свободата на изразяване, припомня АФП.

ЕС няма да променя позицията за визите за граждани на САЩ

Европейската комисия няма да промени позицията си за въвеждане на визи за граждани на Съединените щати. Това заяви говорителят на Комисията Ерик Мамер след като Европейският парламент прие резолюция,  в която настоява за това. Евродепутатите се мотивираха с  факта, че Съединените щати все още имат визов режим за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър.

Говорителят Адалбер Янз повтори думите на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон пред Европейския парламент в началото на седмицата, че това би бил контрапродуктивен ход. Янз припомни, че Полша вече е извадена от този режим и същите перспективи стоят и пред останалите 4 страни-членки:

Четирите страни-членки имат конкретна перспектива за напредък, а някои от тях са близо до изпълнение на критериите за присъединяване към безвизовата програма. И всички те искат да запазят този подход. Нито една от тях не е поискала да замрази безвизовия режим за американски граждани. Всички те са се съгласили да продължат диалога и да работят за изпълнение на критериите

“Национален модел ООН 2020” отбелязва 65 години от членството на България в организацията

Дружеството за ООН в България организира инициативата "Национален модел ООН 2020" в столицата. Поводът е 75-ата годишнина на Организацията на обединените нации и 65 години от членството на страната ни в нея.

Ученици от 19 училища в страната, част от клубната мрежа на Дружеството за ООН в България, ще влязат в ролята на делегати на страни-членки от организацията, за да симулират процесите на вземане на решения на Световната здравна организация и Световната търговска организация.

Каква е целта на инициативата и какво научават учениците, когато участват в модела ООН обяснява проф.Петранка Филева - заместник-председател на Дружеството за България: "Заради това, че представят държави със специфични интереси, те се учат да правят компромиси и да стигат до съгласие".

Във Велико Търново честват 835 години от въстанието на Петър и Асен

Във Велико Търново започват тридневни спектакли и занаятчийско изложение, с които градът ще отбележи 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. 

Част от честванията е фестивалът "Златна благодатна есен" на Самоводската чаршия. Близо 50 занаятчии, производители на сезонни продукти и творци на различни ръкоделия ще представят творбите си. Майсторите от архитектурно-етнографския комплекс ще демонстрират старинните техники в своите ателиета и дюкяни. Занаятчийският празник ще е съпроводен с много концерти.

За 835-тата годишнина от въстанието на болярите Петър и Асен тази вечер на площада пред крепостта "Царевец" ще има демонстрации на средновековно въоръжение и бойни техники, концерт със средновековна музика и огнен спектакъл. Кулминацията е историческата театрална възстановка "Асеневци" и шоуто "Звук и светлина".

- реклама -

ОЩЕ

Алина и Николай Шаламови – клавирното дуо с бъдеще

Младите музиканти ще свирят в зала България на 1 ноември Двама изключителни млади пианисти, избрали да се реализират като ансамбъл, ще гостуват на Софийската филхармония...

Франция въвежда по-строги мерки срещу разгласяването на лични данни

Френският премиер Жан Кастекс обяви днес, че се въвеждат наказания за разпространяването на лична информация, която може "да постави под заплаха живота на други хора", след като миналата седмица учител по история беше убит в района на Париж, предаде "Франс прес".

Законът, който ще бъде предложен на 9 декември, ще предвижда възможността за налагане на наказания "на тези, които публикуват онлайн лична информация", поставяща под заплаха живота на други хора, по подобие на случая с убития учител Самюел Пати. Родител на негова ученичка и ислямистки проповедник публикували в интернет самоличността му и името на училището, където преподавал.

Освен това с новия закон се засилва защитата на длъжностните лица и служителите, като ще бъдат наказвани тези, които "им оказват натиск", независимо дали "с думи или действия", както е бил оказан натиск на Пати и на директора на училището.

Кастекс съобщи, че през последната седмица са извършени проверки на представители на ислямистки движения. Извършени са "56 посещения" в домовете им, като общо са планирани 123. Разгледани са и 1279 съобщения на платформата "Фарос", събираща информация за правонарушения, които са довели до 27 ареста.

Премиерът обяви увеличаване на персонала на платформата за наблюдение на световната мрежа и създаването на специализиран отдел в парижката прокуратура, който трябва "да централизира преследванията и да подобри тяхната ефективност".

Кастекс добави, че мерки по отношение на борбата с омразата онлайн ще бъдат приети след консултация с Европейската комисия. Очаква се до края на годината европейският изпълнителен орган да представи нов "Закон за цифровите услуги", който да регулира по-добре технологичните гиганти, особено по отношение на управлението на данни, дезинформацията и речта на омразата.

В понеделник зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова заяви, че борбата срещу онлайн материалите, провокиращи омраза, трябва да бъде придружена от "предпазни мерки" за защита на свободата на изразяване, припомня АФП.

ЕС няма да променя позицията за визите за граждани на САЩ

Европейската комисия няма да промени позицията си за въвеждане на визи за граждани на Съединените щати. Това заяви говорителят на Комисията Ерик Мамер след като Европейският парламент прие резолюция,  в която настоява за това. Евродепутатите се мотивираха с  факта, че Съединените щати все още имат визов режим за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър.

Говорителят Адалбер Янз повтори думите на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон пред Европейския парламент в началото на седмицата, че това би бил контрапродуктивен ход. Янз припомни, че Полша вече е извадена от този режим и същите перспективи стоят и пред останалите 4 страни-членки:

Четирите страни-членки имат конкретна перспектива за напредък, а някои от тях са близо до изпълнение на критериите за присъединяване към безвизовата програма. И всички те искат да запазят този подход. Нито една от тях не е поискала да замрази безвизовия режим за американски граждани. Всички те са се съгласили да продължат диалога и да работят за изпълнение на критериите

“Национален модел ООН 2020” отбелязва 65 години от членството на България в организацията

Дружеството за ООН в България организира инициативата "Национален модел ООН 2020" в столицата. Поводът е 75-ата годишнина на Организацията на обединените нации и 65 години от членството на страната ни в нея.

Ученици от 19 училища в страната, част от клубната мрежа на Дружеството за ООН в България, ще влязат в ролята на делегати на страни-членки от организацията, за да симулират процесите на вземане на решения на Световната здравна организация и Световната търговска организация.

Каква е целта на инициативата и какво научават учениците, когато участват в модела ООН обяснява проф.Петранка Филева - заместник-председател на Дружеството за България: "Заради това, че представят държави със специфични интереси, те се учат да правят компромиси и да стигат до съгласие".

Във Велико Търново честват 835 години от въстанието на Петър и Асен

Във Велико Търново започват тридневни спектакли и занаятчийско изложение, с които градът ще отбележи 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. 

Част от честванията е фестивалът "Златна благодатна есен" на Самоводската чаршия. Близо 50 занаятчии, производители на сезонни продукти и творци на различни ръкоделия ще представят творбите си. Майсторите от архитектурно-етнографския комплекс ще демонстрират старинните техники в своите ателиета и дюкяни. Занаятчийският празник ще е съпроводен с много концерти.

За 835-тата годишнина от въстанието на болярите Петър и Асен тази вечер на площада пред крепостта "Царевец" ще има демонстрации на средновековно въоръжение и бойни техники, концерт със средновековна музика и огнен спектакъл. Кулминацията е историческата театрална възстановка "Асеневци" и шоуто "Звук и светлина".

Левски – Черно море пряко по „Хоризонт“

Левски приема днес Черно море

Първите два мача от 10-ия кръг на футболното ни първенство ще се изиграят днес.

От 17 часа и 45 минути Царско село приема Локомотив (Пловдив).

От 20 часа и 15 минути играят Левски и Черно море.

Тази среща можете да проследите пряко в ефира на Хоризонт.

"Сините" нямат победа в последните си три мача и са 9-ти в класирането с 11 точки, колкото имат още Черно море и Монтана.

Гостите от Варна играят на приливи и отливи, и до сега на чужд терен спечелиха само срещу Етър.

Черно море победи Левски за последно на 10 ноември 2018 година, малко след като елиминира "сините" за Купата на България.

Последваха пет поредни успеха за Левски, а успешната серия на тима от "Герена" беше прекъсната с драматичното равенство 2:2 на "Тича" през февруари тази година.


Местим стрелките на часовника – за последен път?

През нощта в събота срещу неделя се връщаме към зимното часово време. Часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад в 4 часа, тоест ще спим с един час повече. Сутрин ще се развиделява по-рано, вечер залезът също ще е по-рано. Към лятното време ще преминем в последната нощ срещу неделя през март 2021 г.

Очаква се решение на страните-членки на Европейския съюз дали да се прекрати сезонната смяна на времето, след като миналата година Европейския парламент одобри подобно предложение.

Отговаряйки на гражданските инициативи, през февруари 2018 г. парламентът призова Европейската комисия да направи оценка на директивата относно лятното часово време и при необходимост, да представи предложение за преразглеждане на директивата.

След оценката, която получи 4,6 млн. отговора, от които 84% бяха в полза на прекратяване на смяната на часовото време, Европейската комисия внесе предложение, което следва да бъде договорено между парламента и лидерите на страните от Европейския съюз.

Европейският съюз първоначално създава единен режим за лятното часове време през 1980 г., с цел да осигури хармонизиран подход за смяната на часовото време в единния пазар, тъй като дотогава националните практики и графици за лятно време са се разминавали. Сегашната директива относно лятното часово време задължава страните от Европейския съюз да преминават на лятно часово време в последната неделя на март, и обратно към стандартно часово време в последната неделя на октомври.


Нови 21 500 дръвчета ще бъдат засадени по проекта “Новата гора на София”

Нови 21 500 дръвчета ще бъдат засадени на 43 дка по проекта „Новата гора на София“ тази есен. Това предвиждат плановете на Столичната община, която е инициатор и изпълнител на проекта. Началото на есенния залесителен сезон ще бъде дадено днес от 11 часа.

Проектът "Новата гора на София" започва през 2017 година. И до момента на двата му терена са засадени общо над 80 000 акации от повече от 7000 доброволци.

Инициативата цели трансформация на пустеещите общински земи в гора и обособяване на зелен филтър край столицанта. За реализирането му общината предоставя фиданките, инструментите и ръкавиците, а за самото засаждане общината кани доброволци.

За желаещите да се включат в залесяването Столичната община разкрива временна линия на градския транспорт с номер 56 А с начална спирка метростанция "Вардар" и крайна - на мястото на залесяването в Суходол. Автобусът е на разположение на гражданите всяка събота и неделя в рамките на залесителния сезон между 09.00 и 16.00 часа с интервал от час и половина.