Питка за Коледа

Лесна и вкусна питка за Бъдни вечер, Новогодишната нощ или всеки празник, за който искате на направите ритуален хляб

Има противоречиви мнения за това, дали питката за Бъдни вечер се прави само със сода или може да бъде направена с мая. Рецептата в тази статия е за питка с мая. Но може да я приложите и като я направите само със сода. Това е вкусен ритуален хляб, който може да приготвяте за всякакви празници.

Необходими продукти:

1 кг. брашно

1 пакетче суха мая от 11 гр.

2 с. л. захар

60 мл олио

1 ч. л. сода

1 с. л. сол

2 ч. ч. вода (за питката на снимката е ползвана мерителна чаша от 250 мл.)

Питка за Коледа

Начин на приготвяне:

В подходяща купа се наливат двете чаши вода, добавя се маята, захарта и малко брашно, няколко лъжици. Оставя се да шупне, като кухнята трябва да е топла. Може да поставите купичката във леко затоплена фурна или върху топлата печка.

Докато маята шупне, пресейте брашното заедно със содата и солта. В средата оформете кладенче. В него бавно изсипвайте вече готовата мая. Замесвате средно твърдо тесто. Когато тестото е почти готово добавяте олиото и продължавате да замесвате докато стане гладко и приятно на вид и допир. Оставяте го да си почине за десетина минути като отделяте малко тесто за украса на питката.

Намазвате с олио тавата, в която ще печете и оформяте в нея питката като добавяте и паричката, която ще донесе здраве и късмет на цялото семейство. Паричката завивате предварително във фолио. След като вече сте оформили питката, започвате да украсявате с отделеното за целта тесто. Задължителните елементи са кръстче, грозд за плодородие, пиленце, къща… добавяйте всичко, което желаете да имате и да ви се случи.

Много важно е настроението да е позитивно и мислите и думите ви да са добри. Вече украсената питка покривате със салфетка или кърпа и оставяте поне 1 час да втаса.

След това печете в предварително загряна фурна на 170 градуса. Пет минути преди да се извади, намазвате питката с вода и олио.

Здраве, духовна сила и ценности за всички вас!

- РЕКЛАМА -