“Борисов потуши 72-часовата словесна война Сърбия – България”, пише на първа страница “24 часа”. Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич се извини на Борисов вместо външния си министър Ивица Дачич.

- РЕКЛАМА -

Двамата разговаряха на форума на правителствените ръководители на страните на Югоизточна Европа. “Сложихме точка”, обяви Бърнабич, пише още вестникът и уточнява, че спорът между Дачич и Борисов е заради изявление на първия дипломат на Сърбия, насочено към Борисов, заради Косово.

Часовият вестник цитира думите на Дачич: “Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел”.

Ден по-рано в Познан Борисов коментира, че новият върховен представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел трябва да се съобразява и с държавите, които признават Косово, а не само с позицията на Испания, която не я признава.

По темата, вестник “Сега” отбелязва: “Дачич почти се извини за нападките срещу Борисов за Косово”.

Сръбският външен министър обясни пред вицепремиера Екатерина Захариева острата си реакция с погрешна интерпретация на думите на Бойко Борисов в медиите, пише “Труд”. “Искаме с България добри отношения. Тази тема е затворена”, каза Дачич след разговори със Захариева на неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, уточнява публикацията.

Друга водеща тема за днешните издания е предложението на ГЕРБ машинното гласуване да отпадне за предстоящите избори.

“ГЕРБ реже машинното гласуване”, пише “Земя”. Като мотиви властта изтъкна скъпата цена на машинния вот и сложността на местните и парламентарните избори. Предложението бе подкрепено от патриотите и “Воля”, чака се и подкрепа от ДПС. На това остро реагира опозицията. Според Крум Зарков от БСП целта на ГЕРБ е била съзнателен провал на този метод на гласуване, пояснява изданието.

“Вотът с устройствата гарантира демократични и честни избори, категорични са от БСП”, отбелязва “Дума” и допълва: Омбудсманът Мая Манолова е на мнение, че машините разобличават кражбата на гласове и това е истинският мотив на ГЕРБ.

“Две нотариални кантори в София бяха обискирани по заповед на прокуратурата заради съмнение за далавери с църковни имоти”, съобщава на първа страница “Монитор”. Имотната мафия пробва да прилапа парцел на Българската православна църква, допълва “Телеграф” и пояснява, че разследването е по жалба на Западно и Северноевропейския митрополит Антоний.

Автор: Веселка Христова/БНР

- РЕКЛАМА -