Автор: Росина Петрова/БНР

Чумата отнася 100 000 свине, месото нагоре с 30%“, пише в заглавие на първата си страница „Монитор“. Вестникът посочва, че само в трите големи свинеферми в Русенско – в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, броят на животните е над 87 000. Огнището на заразата в Голямо Враново беше установено вчера. Големият им брой може да доведе до недостиг на свинско месо по магазините и да вдигне цената му с 30%, прогнозират от бранша.

- РЕКЛАМА -

Според председателя на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов засега производителите на колбаси не изпитват дефицит, защото разчитат предимно на вносно месо. „Българските свинеферми предлагат повече трупно месо, което отива в транжорните и в магазините за директна продажба“, заявява експертът, цитиран от „Монитор“.

„Лихви над 30% по бързи заеми падат в съда“, съобщава „Труд“. Вестникът обяснява, че фирмите за бързи кредити отпускат средства с лихви от 30-40 на сто. Но има съдебни решения, в които се приема, че тези лихви противоречат на морала, което води до невалидност на целия договор. Така клиентът трябва да върне само сумата, която е получил, уточнява „Труд“.

„България ще преговаря с „Хюндай“ за завод за автомобили у нас, ако „Фолксваген“ отиде в Турция. Това е съобщил в интервю за „24 часа“ министърът на икономиката Емил Караниколов. Той припомня, че в края на 2017 година първо е било изпратено писмо до южнокорейската компания, а след това и до „Фолксваген“. Германците обаче са отговорили първи и затова са започнали преговорите с тях. Караниколов добави, че България все още е в състезанието за завод на германската фирма. Засега обаче няма да започват преговори с „Хюндай“, докато не стане ясно, че изборът на „Фолксваген“ е Турция, уточнява „24 часа“. В икономическото министерство има и писма със запитвания от две компании за строителството  на заводи за батерии за електроавтомобили, допълва изданието.

„Провалът, направил хакването на НАП възможно, започва от премиера“, коментира в интервю за вестник „Сега“ инженерът по компютърни технологии Красимир Гаджоков. По думите му „това е най-вече провал на упълномощените от нас да ни представляват в управлението на държавата – всички видове власти: изпълнителна, законодателна и съдебна. Този провал започва от премиера, за когото сигурността на информация не е била приоритет“. Красимир Гаджоков отбелязва, че правителство изхарчи огромни средства, а срещу това имаме и малко, и несигурни електронни услуги.

- РЕКЛАМА -