Преглед на печата: 6 юли

24 часа

Очакваме 5-8% спад в туризма за лятото

Прогнозата е за спад на туристите по нашето Черноморие в рамките на 5-8%, в цялата страна – от 3 до 6 на сто. Това заяви министърката на туризма Николина Ангелкова в парламента след приемането на промени в Закона за концесиите на първо гласуване. С тях плажовете се дават на концесия по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие вместо по този за концесиите.

Министърката допълни, че промените в Закона за концесиите са много важни, защото плажовете у нас, отдадени на концесия до 2020 г. и с изтичащи договори, са 39. „Ако не се промени досегашният ред, ще следва да се отдават при много тежки условия“, акцентира тя. С промените плажовете ще се отдават на концесия по специалния ред на Закона за Черноморското крайбрежие, както е било до края на миналата година, а не както досега според Закона за концесиите. Тя обърна внимание, че е много важно да се осигури стопанисването им.

Труд

Кметове на ГЕРБ треперят за постовете си

Вълненията в ГЕРБ са сериозни ден преди Националното събрание на управляващата партия, което ще се проведе на 7 юли (неделя). Причината – очакванията за чистки.

Ръководствата на ГЕРБ са изправени на нокти, защото се очаква част от местните шефове да се разделят с постовете си. Още след евровота през май лидерът на партията и премиер Бойко Борисов предупреди от Брюксел, че някои структури ще бъдат реформировани, а в други „ще изчисти всичко до корен“.

Тогава за пример бяха дадени структурите в Добрич и Плевен, където резултатите на евровота се оказаха срамни. Същото е и положението в Ямбол. На тези места БСП имат повече гласове от ГЕРБ. От конгреса в неделя се очакват чистки и по още една линия – тази на Цветан Цветанов.

Монитор

Камионите ще плащат двойно по-ниски тол такси

Тежките камиони ще заплащат двойно по-малко от първоначално предложените от управляващите пътни такси. Автобусните превози по редовни линии ще бъдат извън обхвата на новата тол система и няма и да заплащат винетки, са обсъждали днес регионалното министерство и превозвачите по време на първото заседание на Консултативния съвет за обхвата и цените на тол системата.

Стандарт

Юлска жега за Борисов

На 1 юли, на Бойко Борисов и още 27 европейски премиери изобщо не им беше нито до Юрая Хийп, нито до вечния им хит. Изнервени и уморени след 10-часово безплодно заседание, всеки от лидерите на Стария континент посрещна изгрева в тежки мисли дали ще могат да запеят заедно не „Джулай морнинг“, а „Одата на радостта“. А притесненията им се удвоиха ден по-късно, когато музикалните виртуози свириха симфонията на Бетховен в Европарламента, а едни от депутатите се обърнаха с гръб, а други – общо не си направиха труда да станат от креслата си.

Макар че сработи компромисен вариант и лидерите си стиснаха ръцете за най-важните постовете, решението няма как да радва Борисов. То отново разпали прикритите страхове за Европа на две скорости, в която източните страни могат да блокират нечия чужда кандидатура, но не и да се преборят за своя.

Сега

Емил Кошлуков е новият генерален директор на БНТ

Емил Кошлуков беше избран за генерален директор на БНТ. За него гласуваха трима от петимата членове на СЕМ. Двама от членовете на СЕМ гласуваха за Сашо Йовков.

Досега Кошлуков беше временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ след отстраняването на Константин Каменаров.

Капитал дейли

Здравното министерство предлага конкуренция на здравната каса

Десет месеца след първия неуспешен опит за започване на здравна реформа управляваното от Кирил Ананиев министерство ще пробва пак. Сега се мисли за пълна демонополизация на здравната каса, която да се конкурира с частни здравни фондове, съобщи bTV.

Окончателните предложения на здравното министерство ще станат ясни на 15 юли, но наличната към момента информация повдига въпроса дали преминаването към новия здравен модел ще е безпроблемно и приложимо на практика.

Дума

Общините да стопанисват плажовете предлагат от БСП

Консециите на плажовете по българското Ченоморие да отпаднат и общините да стопанисват плажната ивица. Това предложение направи депутатът от БСП Атанас Костадинов по време на дебатите по промените в Закона за концесиите.

Ако не променим радикално принципа на стопанисване и управление на изключително държавна собственост, България ще изчезне от картата на туризма, предупреди социалистът. Според него не може да се предоставят в изключителна държавна собственост частни права за дълъг период от време, при положение, че инвестицията не е толкова голяма. Едно е да има концесия за природни богатства и добив на петрол, друго е да се твърди, че трябва концесионер за чадъри и шезлонги. България вече губи конкурентни предимства, категоричен е Костадинов. Той подчерта, че само на час път със самолет и на два часа с кола има райски кътчета, където няма бележка за 11.50 лв. за бутилка минерална вода.

Днес+

Start typing and press Enter to search