Президентът на Република България посети Фондация Катар

Президентът Румен Радев похвали инициативите на Фондацията в областите на образованието и иновациите

Днес, Президентът на Република България, Румен Радев, посети централата на Фондация Катар в т.нар. Град на образованието (Education City).

Той бе посрещнат от д-р Ахмад М. Хасна, Президент на университета Хамад бин Халифа и член на Фондацията. По време на визитата си президентът се запозна с инициативите в сферите на образованието и иновациите, целящи да подпомогнат развитието на държавата.

Придружаван от съпругата си, Десислава Радева, президентът Радев направи обиколка на централата, от която могат да се наблюдават университета Хамад бин Халифа, кампусите на осем международни университета, както и училищните и изследователски сгради на Фондацията.

Коментирайки значимостта на образованието за хората в България, президентът Радев каза: „Образованието е наш основен приоритет. Ние не разполагаме с природни ресурси като Катар. Нашият най-ценен ресурс са хората и затова образованието е най-голямата отговорност на правителството. Ние непрестанно постигаме добри резултати в тази насока и се нареждаме сред 5-те най-добри в световен мащаб в области като математика, физика и лингвистика. Това е от решаващо значение за способността ни да работим последователно в един все по-конкурентен свят.“

Коментирайки отношенията на България и Катар, президентът Радев заяви, че потенциалнo сътрудничество между двете държави е възможно в сферата на образованието.

„Образованието е област, в която Катар и България могат да си сътрудничат и да изградят взаимно полезни отношения“ – каза той.

В края на посещението президентът Радев подписа книгата за посетители и размени подаръци с д-р Хасна.

Фондация Катар – Отключване на човешкия потенциал:

Фондация Катар за образование, наука и обществено развитие е организация с нестопанска цел, която подкрепя превръщането на Катар в диверсифицирана и устойчива икономика.

Фондацията е основана през 1995 г. от Н. Пр. Шейх Хамад бин Халифа Ал Тани и Н. Пр. Шейха Моза бинт Насер, които споделят обща визия за предоставянето на качествено образование в Катар. Днес образователната система на Фондация Катар предлага възможности за учене през целия живот на хора от 6-месечна възраст до докторска степен, като така позволява на завършващите да се развиват в глобална среда и да допринасят за развитието на страната.

Също така Фондацията създава мултидисциплинарен иновативен хъб, където местни изследователи работят за справяне с глобални предизвикателства. Чрез насърчаване на учението по време на целия живот и социалната ангажираност чрез програми, свързани с катарската култура, Фондацията е отдадена на идеята да представи нови възможности на местните жители и да допринесе за доброто на целия свят.

Пълен списък с инициативи на Фондация Катар можете да намерите тук: www.qf.org.qa

Start typing and press Enter to search