ИШИАС

Неправилното натоварване на гръбначната система води до функционални нарушения. Ишиасът е неприятно страдание. Притискането на седалищния нерв се проявява с болка, а игнорирането на проблема само го задълбочава. Повече за останалите причини за невралгия на седалищния нерв, неговото лечение и превенцията споделя д-р Кана Принова – ръководител на Клиниката по нервни болести.

КОИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА НЕВРАЛГИЯТА НА СЕДАЛИЩНИЯ НЕРВ?

Невралгията на седалищния нерв или ишиас е едно сборно понятие. Независимо от етиологията, причина могат да бъдат много заболявания. Най-често това е лумбална остеохондроза или латерална дискова херния. Други причини за такава болка могат да бъдат и травмени увреждания, увреждане на прешлени след катастрофа, дори и спонтанни фрактури при остеопороза. След продължителна употреба на кортикостероиди, както и при възпалителни процеси, при туберкулоза и при бактериални инфекции.

БОЛКАТА ОТ СЕДАЛИЩНИЯ НЕРВ МОЖЕ ДА ПОКАЗВА ДРУГ СТРУКТУРЕН ПРОБЛЕМ?

Да, обикновено в прешлените и дисковете на лумбалния отдел в гръбнака. По-различна ли е болката при ишиас и какъв е нейният ход обикновено зависи от къде започва болката. Може да започва от кръста и да ирадиира по задно-страничната повърхност на крака, като може да достигне до петата, както и до пръстите на крака. Може да има изтръпване и слабост в стъпалото. Една доста неприятна болка.

БОЛКАТА ПОСТОЯННА ЛИ Е?

Aко става въпрос за дискова херния, обикновено се усилва при кихане, кашлица, при движение, докато при фрактури и при тумори – тя е често през нощта и в състояние на покой. Не е задължително да има движение.

ВЕДНЪЖ ПРИДОБИТ, ИШИАСЪТ ОБИКНОВЕНО ХРОНИФИЦИРА. КАК СЕ ОБЛЕКЧАВА БОЛКАТА И ОБРАТИМ ЛИ Е ПРОЦЕСЪТ С ЛЕЧЕНИЕ В ПО-РАНЕН СТАДИЙ?

Много зависи от причината. Когато става въпрос за дискова херния, тя има хронично рецидивиращ ход. При определени условия, да кажем простудни моменти, вдигане на тежести, настъпва болка, която може да продължи седмици, месец и съответно да бъде овладяна след лечение с нестероидни противовъзпалителни лекарства, физиотерапия. Ако става въпрос за възпалителни процеси, като спондилит и спондилодисцит, се провежда специфично лечение с антибиотици. Това, което трябва да се направи е да се потърси лекарска помощ, да се снеме една много добра анамнеза, пълен неврологичен статус и да се проведат образни изследвания. След това може да мислим за лечение, защото то е различно в дадени ситуации.

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ПРИ НЕГЛИЖИРАНЕ НА ПРОБЛЕМА ДА СЕ СТИГНЕ ДО ОТСЛАБВАНЕ НА ДОЛНИЯ КРАЙНИК?

Има опасност от отслабването на мускулатурата, може да се стигне до пареза. Това налага по-продължително лечение, за да се подобрят и възстановят отпадните явления.

СЕГА, В СТУДЕНОТО ВРЕМЕ НИЕ ИЛИ СЕДИМ ПРЕД КОМПЮТРИТЕ В ОФИСИТЕ, ИЛИ ЛЕЖИМ НА ДИВАНА ВКЪЩИ. КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ПАЦИЕНТИТЕ С ИШИАС, ОТ КАКВО ДА СЕ ПАЗЯТ?

Най-вече не бива да вдигат тежести, естествено. Да се движат повече, да не се застояват изцяло пред компютрите. Ако имат някакви оплаквания да потърсят лекарска помощ, за да бъде уточнена причината особено за тези, които имат дискови хернии, тъй като има все пак хронично-рецидивиращ ход. могат да правят два пъти в годината физиотерапия. Така обикновено задържат положението без оплаквания в годината.

източник ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ – ВМА

- РЕКЛАМА - евтин куриер