Продават апартамента на длъжник заради задължения към етажната собственост

НОВИНИ Продават апартамента на длъжник заради задължения към етажната собственост

Професионален домоуправител постигна невиждана победа в съдебната зала срещу длъжник във великотърновски блок. Това до този момент не се е случвало в старата столица.

Преди две години Национална агенция „Домоуправител“ официално поема управлението на етажната собственост в блок на ул. „Охрид“ . Още в началото станало ясно, че в кооперацията има длъжник, който е натрупал неплатени такси в размер на 4000 лв.  Той отказал да се издължи, след което професионалният домоуправител започнал дело срещу него.

„Две години водим съдебни дела и управляваме сградата, горди сме да съобщим, че когато се спазват правилата и законите, ще има справедливост. Половината от дължимата сума събрахме чрез запор на заплата, а за останалата част се стигна до възбрана на имота“, сподели представителят на Национална агенция „Домоуправител“  Христо Данев. Апартаментът е обявен на търг , като  опис на имота ще има 30-ти април, а след продажбата му останалите 2000 лв. ще влязат в сметката на кооперацията.

По повод десетата годишнина от създаването си, Национална агенция „Домоуправител“ организира безплатен семинар в сградата на Община Велико Търново. Той ще се проведе на 20-ти април от 10.30ч.

Необходимостта от семинар се налага, тъй като все повече нови клиенти искат да работят с нас, но имат много въпроси, на които сме длъжни да отговорим. Те най-често питат  каква е ролята на професионалния домоуправител, как да се проведе законно общо събрание, могат ли да се събират по принудителен ред задълженията на собствениците, как да извършат по законен ред ремонтни дейности и да съберат пари от всички собственици“, сподели още Христо Данев.

Агенцията и свързаните с нея дружества обслужват под една или друга форма повече от триста жилищни сгради и затворени комплекси в региона, но както и във всеки друг бранш и тук не липсват проблеми, споделя Христо Данев. На първо място причина за тях са хората, които не са свикнали да плащат дължимото за сградата, в която живеят.

„Те много често правят всичко възможно да провалят общото събрание или да поднесат невярна информация на останалите собственици за нас и дейността на дружество. Въпреки трудностите ние успяваме да победим и в тази битка, макар и по бавно, но успехът е с нас, като можем да твърдим, че събираемостта на задължения от собствениците е над 90%.“, обяснява Христо Данев.

По думите му друг сериозен проблем са фирмите, които имитират дейността на „професионален домоуправител“. В повечето случаи някои от техните собственици решават да се занимават с тази дейност между другото. Например почти всички фирми за почистване са решили да предлагат и услугата „професионален домоуправител“, като самите те не познават материята и губят доверието на хората.

Михаил МИХАЛЕВ/http://regnews.net

Популярни

Още теми...