Проф. Асен Гудев: Тежките форми на Covid-19 са вид съдово възпаление

„Преди всичко искам да подкрепя призива на моите колеги, директорите на големи болници и Българския лекарски съюз за помощ на медиците, които се борят на първа линия с новия коронавирус“, каза в „Преди всички“ проф. Асен Гудев – началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ и председател на Дружеството на кардиолозите в България.

„Нашите пациенти със сърдечни проблеми са едни от най-застрашените и най-рисковите – те са тези с придружаващите заболявания. Защото се вижда, че се умира от сърдечно-съдовите усложнения – тежките форми на това заболяване засягат съдовете – това е едно съдово възпаление. И това заболяване води до мултиорганна патология“, уточни проф. Гудев. На въпроса дали хората си отиват от коронавируса или с коронавирус, проф. Асен Гудев заяви: „Хроничните незразни болести в наши дни се лекуват. Но сега коронавирусната инфекция по някакъв начин ги вади от строя. Един от проблемите на тази пандемия е, че 20 на сто от инфектираните заразяват 80 на сто от останалите. Но другият вид проблем е, че лекари си позволяват да говорят непроверени информации за новия коронавирус – това създава нагласа, която отрича мерки, доказали своята ефективност, каквито са маските“ посочи проф. Гудев. С маска дори и да стане заразяване, то е ще е с много нисък интензитет, обясни още лекарят. „Маските ще трябва да се носят и при създаването на ваксината, докато се създаде стадният имунитет, който ще пък ще се създаде едва, когато има ваксина. Без нея няма да стане.“
Проф. Асен Гудев посочи, че у нас не се правят достатътчно тестове за коронавирус и този процес трябва да се разшири:
„Това, че вече има на пазара антигенно базираните тестове, които са достатъчно сигурни, но и по-евтини и дават бърз резулат, ще помогне в посока да се правят повече тестове“, смята професорът. Още по темата в звуковия файл.

Start typing and press Enter to search