Проф. Григор Димитров: Здравната вноска трябва да се увеличи

С предимство да се финансират онези лечебни заведения, които оказват най-качествената медицинска помощ, предлага членът на Надзорния съвет на НЗОК

skener.news

Наложителна е радикална промяна в здравния модел на страната, за да може той да отговори на изискванията на българските граждани и работещите в системата и първото нещо от тази промяна е повишаване на здравната вноска. Това заяви членът на Надзорния съвет на НЗОК проф. Григор Димитров пред БНР. „В България внасяме по 8% здравна вноска, а в останалите държави от ЕС тя е между  11 и 14%. От друга страна, вноската за голяма част от населението, което се осигурява от държавата – деца, пенсионери, социално слаби, военни и др., е от порядъка на 19-20 лева, което е крайно недостатъчно, за да се осигури качествено здравеопазване“, обясни проф. Димитров.

В същото време той призна, че доплащането на българите за здравни услуги е остър недъг на системата. „То достига 50% от общите средства за здраве, при средно 10-15% в страните от Европейския съюз. Тази политика поставя в много неравностойно положение голяма част от хората у нас. По същество, голяма част от тях нямат достъп до здравеопазване, предвид възможностите, с които разполагат“, посочи проф. Димитров.

По думите му освен , че са малко парите  касата, те очевидно не се изразходват по най-добрия начин. „В страните от ЕС разходите за лекарства са около 15-20% от целия бюджет на техните здравни каси. У нас НЗОК заплаща за лекарства около 30% от парите за здраве. Разходите за болнична помощ са 50% от парите, с които разполага фондът, в страните от ЕС те са между 25 и 35%“, отчете той. Според надзорникът, с предимство трябва да се финансират онези лечебни заведения, които оказват най-качествената медицинска помощ. Също така, трябва да се отделят повече пари за доболнична помощ и за профилактика.

„Нужно е всички партии да се обединят и с консенсус да решават проблемите на здравеопазването, защото те трябва да бъдат приоритет, а в последните години здравеопазването не е приоритет на правителствата у нас. Ние трябва да имаме визия за развитие на здравеопазването за следващите 10-15 г. и да работим по нея, а не да се решават възникналите проблеми на парче“, допълни проф. Григор Димитров

Start typing and press Enter to search