Прогноза за времето 7 май

НОВИНИ Прогноза за времето 7 май

Минималните температури ще са между 5° и 10°, по Черноморието 11° – 13°, максималните в Северна България и високите полета на Западна между 9° и 14°, в останалата част от страната 13° – 18°.

Жълт код за силен вятър е обявен в 18 области на страната за утрешния 7 май, показват данните на НИМХ.

Областите с предупредителен код са София град, София област, Благоевград, Кюстендил, Перник, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Плевен, Велико Търново, Габрово, Търговище, Ловеч, Русе, Видин, Враца и Монтана.

Най-силен вятър с пориви до 22-24 м/сек. се очакват в областите Русе, Велико Търново, Плевен, Враца, Монтана и Видин.

Ветрове със сила 20-22 м/сек. се очакват в София град и София област, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Ловеч и Габрово.

Минималните температури ще бъдат между 5 и 12 градуса, като най-високите се очакват по Черноморието, а най-ниските – в София и Благоевград. Максималните ще са между 9 и 18 градуса.

Особено бурен северозападен вятър се очаква в районите около река Дунав, както и в Пазарджишко и Пловдивско. В 18 области е в сила жълт код за опасно силни пориви.

Студеният арктически въздух, обхванал голяма част от континента, постепенно ще се оттегли в следващите 24 часа. В сряда сутринта все още ще е студено, но без валежи, до слънчево време. Въпреки това утре сутринта в котловините на западна България ще има условия за образуване на слани.

прогноза за времето 7 май -2

След кратко стабилизиране на времето в сряда и четвъртък, до края на седмицата очакваме още валежи, придружени от гръмотевична активност. Дневните температури обаче ще се върнат към своите нормални пролетни стойности – над 20 градуса.

Навлизането на студен въздух от север и преминаването на студен атмосферен фронт в Югоизточна Европа рязко понижиха температурите в много части на Европа. Нова снежна покривка над половин метър се образува в Алпите. Сняг падна и в Румъния, Сърбия, Хърватия и у нас в планините на Западна България. Рязкото застудяване причини градушки по целия Балкански полуостров. По линията на студения фронт в Югоизточна Европа бяха регистрирани на 45 000 светкавици за последните 24 часа.

Популярни

Още теми...