Прогноза за времето: Жълт код за валежи от дъжд с гръмотевици

Жълт код за валежи от дъжд с гръмотевици е обявен в 13 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метрология и хидрология.

Опасността е за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София, София – област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Пловдив.

Жълтият код е в сила главно в планинските части на областите. Валежите от дъжд ще са временно интензивни и с гръмотевици. На повечето места количествата от валежи ще достигнат 25-30 л/ кв. м. По значителни ще са през нощта.

До края на тази седмица в следобедните часове ще има краткотрайни, често интензивни превалявания, придружени от гръмотевична дейност. Температурите през деня ще останат високи за сезона – максималните ще бъдат между 18 и 25 градуса, а в края на седмицата на места ще бъде дори 30 градуса.

Предстоящите валежи могат да доведат до поройни наводнения по горното течение на река Вит в Северна България и в планинските части на река Тополница в южната част на страната.

Над страната ще долети нов прашен облак от пустинята Сахара през следващите дни, като се очаква да се изтегли до петък вечерта. Запрашаването няма да бъде в големи количества, но отново се очаква да останат прашни следипо сградите и автомобилите.

Start typing and press Enter to search