Топъл въздух от Африка ще донесе над 30 градуса в България през следващата седмица. Така нареченият термичен гребен е понятие, с което се описва нахлуването на топъл въздух на юг от север в Европа, пише “Телеграф”.

Под неговото въздействие от следващата сряда ни очаква един доста топъл период, но няма да липсват валежи. Те ще падат основно в следобедните часове.

В равнинната и низинната част на България без Черноморското крайбрежие, температурите ще надминат 30 градуса. Дори и в София те ще ударят 28-29 градуса, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев.

Над България ще пада и цветен дъжд от Сахара, който ще си личи по колите и зелените растения.

Тропичният въздух, който ще нахлуе в България при всички положения ще носи в себе си тези дини прахови частици от пустинята.

Затоплянето ще започне от неделя, когато максималните температури ще бъдат 23-28 градуса, но няма да достигнат заветните 30.

Впонеделник и вторник максималните температури ще бъдат в рамките на 20-25 градуса, в сряда започва бавно и постепенно увеличаване на максималните градуси. В четвъртък те отново ще достигнат 27-29 градуса.

На 24 май ще бъде топло и сухо, като максималните температури в равнините на страната ще достигнат 30 градуса.

През следващия уикенд в Горнотракийската долина и в централната част на Северна България температурите ще ударят 32 градуса.

След 26 май температурите ще се понижат с няколко градуса, но времето ще остане топло.

- РЕКЛАМА -