ПРОМЕНИ В ПЕНСИОНИРАНЕТО: Нови правила ощетяват част от пенсионерите

Бъдещи пенсионери може да се окажат с пенсия под прага на минималната

37% от бъдещите пенсионери – с орязани пенсии. Новата формула за изчисление на пенсията, поставя в неизгодна ситуация хората, които са получавали високи заплати преди 2000 година. Така се стига до ситуации, в които бъдещи пенсионери може да се окажат с пенсия под прага на минималната, въпреки че са очаквали значително повече.

Сашо Михайлов трябва да се влее в редиците на пенсионерите през 2020 година. Решил да провери в аванс, колко пари ще му се полагат на старини. Сметките му обаче излезли криви. Според новите правила пенсията му ще се изчислява само върху осигуровките, които е плащал след 1 януари 2000 година. Или с над 60% по-ниска от очакваното.

„До 2000 година аз имам 23 години трудов стаж като наемен работник. Заплатата ми е била висока, след 2000 имам 16 години, в които съм се осигурявал на минимум. Не могат за 16 години, през които съм се осигурявал на минимум, да ми произнесат присъда за 40. Как може по този начин да бъдат ограбени половината от годините в съзнателния ми живот, в които аз съм работил?”, коментира Сашо Михайлов.

Още от статията в сайта на НОВА ТВ

Start typing and press Enter to search