Протест заради лошото състояние на вътрешния път Приморско – Китен

Представители на туристическия бранш и жители на Приморско излязоха на протест заради лошото състояние на вътрешния път Приморско – Китен.

Акцията започна с присъствие на мостовото съоръжение, което е най пряката връзка с ММЦ и Китен.

Жители на Приморско и местният бизнес изразяват недоволството си от инфраструктурата в участъка, асфалтът е компрометиран, мостът не е ремонтиран повече от 20 години, а осветлението по него е оскъдно, заявиха те и поясниха.

Преди дни катастрофа е затворила централният път Приморско-Китен и целият трафик се е наложило да бъде пренасочен от тук. По време на туристическия сезон отсечката е натоварена денонощно. Настояват за спешен ремонт.

На един от плакатите, който са издигнали пише „Нищо повече от модерна и безопасна инфраструктура“. Демонстрантите са категорични са, че протестът не е политически.

Движението в този час не е затруднено, осигурено е и полицейско присъствие.

От община Приморско заявиха, че не са спирали частичните и неотложни ремонти на асфалтовите настилки, тротоарите и осветлението, но за основния ремонт на трасето е необходима и подмяната на ВиК инфраструктурата и мостовото съоръжение, а мащабите на проекта не са по силите им, затова се търси външно финансиране по различни програми.

Организаторът на протеста Здравко Василев заяви преди началото му:

„И ако нещо беше направено в предходни години като инфраструктура, сега в момента е тотално занемарено. Почти всеки ден на пътя има някакви инциденти, защото кърпежите, които се направиха бяха повече от потресаващи, а пък тротоари, знаци, мантинели, тях дори ме е срам да ги коментирам в какво състояние са.

На пътния участък има още един критичен момент, това е мостът над Дяволска река. Мостът има нужда от поддръжка, но за огромно съжаление и той е оставен на произвола на съдбата“.

Start typing and press Enter to search