Проверяват преференциите от нулевия протокол на машините във Велико Търново

Районната избирателна комисия във Велико Търново изрично разпореди на 312-е секционни комисии, в които днес ще се гласува машинно, подробно да проверят преференциите от нулевия протокол при включването на машините в началото на изборния ден. Мярката е породена от проблема с разминаване на имената, заради което на вота през април в областта изцяло беше спряно машинното гласуване.

В област Велико Търново за 210 000 избиратели са сформирани 415 избирателни секции, като в три четвърти от тях ще се гласува само машинно. Предварително Районната избирателна комисия не може да упражни никакъв контрол върху съдържанието на машините, посочи председателят Николай Илиев: 

„Ние не можем да знаем дали реално софтуерът е „налят“ правилно и кандидатските листи са подредени правилно, съобразно нашите решения“. 

Направена е проверка на регистрите на РИК, където няма открити несъответствия. Ако има проблем с разминаване в имената на кандидат-депутатите, той ще бъде засечен едва при пускането на машините в началото на изборния ден. За Великотърновска област са дадени специални указания на секционните комисии, заяви Николай Илиев: 

 „Нулевият протокол да бъде много внимателно проверен, както за това да не съдържа никакви числови данни освен нула, така и за подредбата на кандидатските листи, която да съвпада с предварително дадените“. 

В област Велико Търново няма сформирани ковид секции в болниците и за карантинирани избиратели. В четири подвижни секции ще могат да гласуват хората с увреждания. Разкрити са 10 секции в болници и старчески домове, както и една в ареста, където ще се гласува с хартиена бюлетина. 210 кандидат-депутати се състезават за 8 мандата. 

Start typing and press Enter to search