Пушков отговори на желаещата да говори с Русия от позицията на силата Урсула фон дер Лайен

/Поглед.инфо/ „Русия без помощта на ЕС развива двустранни отношения с желаещите. А такива желаещи са достатъчно много”, заяви сенатор Алексей Пушков. Така той коментира изявленията на новия ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за необходимостта от поддържане на санкции срещу Русия и в същото време да ѝ се предлага диалог.

„Идеите, изразени от фон дер Лайен, не са нови, тя говори така през последните няколко години”, заяви Алексей Пушков, член на Съвета на Федерацията и бивш ръководител на руската делегация в ПАСЕ. „Но искам да отбележа, че с тази доктрина – „натиск от позиция на сила и диалог”, фон дер Лайен се опитва да комбинира несъвместимото. Тази формула се прилага от Европейския съюз през последните пет години. Резултатите са известни, те са нулеви”, допълни той.

„От нашата позиция на сила ние трябва да поддържаме санкциите и в същото време да предлагаме диалог”, заяви председателят на Европейската комисия в интервю за италианския вестник „Ла Република”. Според Фон дер Лайен Кремъл „не прощава никаква слабост”.

Фон дер Лайен, докато все още беше начело на германското министерство на отбраната, говори за необходимостта от диалог с Москва от позицията на силата. „Президентът Путин не възприема никаква слабост. Признанието или снизхождението няма да го направят по-приятелски настроен”, обясни тя през април миналата година.

Продуктивният диалог не се получава при отношения на санкции. А санкциите не дават резултата, който се очакваше в Европейския съюз. В резултат на това отношенията между Русия и Европейския съюз са почти замразени, допълни сенатор Алексей Пушков.

„Въпреки това, развитието на отношенията продължава по двустранна линия. И парадоксално, със страната, която Фон дер Лайен представлява в Европейския съюз – с Германия. Руският външен министър Сергей Лавров току-що посети Бон, участва в откриването на форума за диалог в Санкт Петербург и проведе много продуктивни разговори с германския си колега Хайко Маас”, заяви Алексей Пушков.

Има чувство, че германското външно министерство преследва малко по-различна линия в сравнение с тази на Европейския съюз, посочи сенаторът.

Макар и да не го заявяват на всеослушание, там се усеща, че залагат значително повече на диалога, отколкото от натиска от позицията на силата. Защото натискът върху Русия е непродуктивен. И в това вече успяха да се убедят във всички европейски столици, подчертава събеседникът.

„До какво може да доведе всичко това? До това, че Европейският съюз, като структура, ще се окаже встрани от взаимодействието на европейските страни с Русия. Развиваме двустранни отношения с редица държави, въпреки санкционния режим. Разбира се, санкциите не улесняват развитието на такива отношения, но те не прекъсват това развитие”, заяви Алексей Пушков.

„Посещението на Владимир Путин в Италия наскоро се състоя и сега разговорите на Лавров с Маас бяха доста продуктивни. На тях беше потвърдено, че Русия има много точки за контакт с Германия. И по „Северен поток-2”, за да не говорят за него в Еврокомисията, и по иранския проблем, и по редица други въпроси”, допълни събеседникът.

Освен това стабилните двустранни отношения между Русия и Финландия включват редовни срещи между двамата президенти, активен междупарламентарен диалог и диалог на правителствено равнище. Установяват се отношения с Франция. Проведоха се няколко срещи между Владимир Путин и Еманюел Макрон, френският президент прие предложението на Путин да дойде след година, за да отбележат 75-та годишнина от Победата. Тази есен е възможно Владимир Путин да посети Франция, отбеляза Алексей Пушков.

„Това означава, че Русия, без помощта на Европейския съюз, развива двустранни отношения с тези, които го искат. А такива желаещи има достатъчно много. Бих добавил Унгария, Австрия, Словения и редица други страни към горепосочените държави. Според мен доктрината „диалог от позицията на силата” е мъртва точка за Европейския съюз”, заключва сенаторът. „Е, ако настояват толкова много, тогава нека се уверят, че този подход няма никакви перспективи. В тази схема – разговор от позицията на сила, която обикновено се провежда с враждебни държави, и едновременно с това диалог – няма място за диалог. Всичко се свежда до доктрината за въздействие върху Русия. Но Русия не приема такова въздействие. В това, както ми се струва, те вече биха могли да се убедят през последните години в Европейския съюз”.

Превод: В.Сергеев

Start typing and press Enter to search