Путин настоя за грижа за християнските храмове в Нагорни Карабах

НОВИНИ Путин настоя за грижа за християнските храмове в Нагорни Карабах

Руският президент Владимир Путин е казал на азербайджанския си колега Илхам Алиев да се грижи за християнските храмове в онези райони на Нагорни Карабах, които минават под азербайджански контрол по силата на подписаното тази седмица споразумение за спиране на огъня. Това съобщи Ройтерс, като цитира пресслужбата на Кремъл.    
От пресцентъра на Илхам Алиев също разпространиха съобщение за разговора му с Путин, в което се казва, че християнските паметници ще се опазват от държавата.    Основната религия в Азербайджан е ислямът, припомня Ройтерс.
Телефонен разговор се е състоял и между Путин и арменския премиер Никол Пашинян, съобщи пресслужбата на арменското правителство. Обсъдени са били въпроси, свързани с обстановката в зоната на нагорнокарабахския конфликт и е било подчертано, че е важно да се запази стабилността по разделителната линия, предаде ТАСС.
На 9 ноември Путин, Алиев и Пашинян подписаха обща декларация за пълно спиране на военните действия в Нагорни Карабах. Беше договорено, че страните остават на заетите позиции и в региона се разполагат руски мироопазващи сили.   

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

- реклама -

ОЩЕ