regnews.net: 60 тона отрови от Долна Оряховица ще бъдат изгорени във Франция

Започна обезврежднето на склада за негодни пестициди в Долна Оряховица. Над 60 тона химически препарати ще бъдат преопаковани и откарани във Франция, където ще бъдат обезвредени в инсенератор. Така се слага край на 20-годишната съпротива и опити от страна на долнооряховчани да се освободят от отровите.

Историята започва през 90-те години на миналия век, когато решават да съберат изоставените пестициди от дворове на вече несъществуващите ТКЗС-та и АПК-та. Идеята е да се направят общински складове, в които да се съхраняват на едно място и при сигурни условия препаратите от цялата община. За Горнооряховско такъв склад се изгражда край Долна Оряховица. Жителите на градчето, естествено, не са съгласни. Опитват да протестират, събират подписка, подкрепена от над 600 души, предизвикват дебат в Общинския съвет и т. н. В крайна сметка обаче пестицидите от цялата община са докарани тук с обещанието, че ще е за кратко – година-две и после ще ги махнат. Според противниците на склада именно заради него тогавашният кмет Петър Цанков губи изборите.

Краткият престой се проточва 20 години. Преди десетина години Общината прехвърля грижите за склада на кметството. „Това си е голям ангажимент, защото нямаме толкова хора и средства, а изискванията са сериозни. Но не това е причината да сме изключително доволни от започналото почистване на склада. Миризмата, която се усеща в източния край на града, особено през лятото, е непоносима. Това все пак са опасни вещества. Един французин от екипа по обезвреждане се шегува, че стоим до цъкаща бомба, защото тук има вещества, от които всеки начинаещ химик може да направи взрив, способен да отнесе всичко наоколо. Така че включването ни в програмата за обезвреждане е едно от най-хубавите неща, които са се случвали на Долна Оряховица напоследък”, споделя кметът Григор Минков.

Обезвреждането на пестицидите в Долна Оряховица всъщност е част от проекта за обезвреждане на всички негодни препарати, събирани в подобни складове в цялата страна. Проектът е на стойност 23,4 милиона швейцарски франка и е подкрепен от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. 20 милиона франка осигурява Швейцария, а останалите са национално дофинансиране. Договорът е сключен още през 2014 г. и трябва да бъде финализиран до 31 май 2019 г. Реално работа по изпълнението му започва през 2016 г., а едва в края на 2018 г. приключват процедурите, управлявани от ПУДООС, по избор на изпълнители на обезвреждането. Поръчката за територията на РИОСВ Велико Търново е спечелена от ДЗЗД „Проект Пестициди 2019” – София. Дружеството има договор за унищожаване на пестицидите с един от най-големите инсенератори в Европа, намиращ се край градчето Сен Вюлбас, департамент Ен във Франция. В момента екипът препакетира пестицидите и поетапно ги изпраща със специални конвои към Франция. След изнасянето на всички препарати от склада, проектът предвижда обезвреждане и почистване на района.

Елена ВЕЛКОВА

Start typing and press Enter to search