В Трън и Перник обявиха бедствено положение

НОВИНИ В Трън и Перник обявиха бедствено положение
ИзточникБНР

В община Трън е обявено бедствено положение след като река Ерма повиши нивото си и причини наводнения. Частично бедствено положение е обявено от 12 ч.  днес и на територията на община Перник, съобщи кметът Станислав Владимиров. Заради наводнени райони в град Батановци се е наложила и евакуация на хора.Най- критична ситуацията в община Перник е в град Батановци, Черна гора и Ярджиловци, каза кметът Станислав Владимиров:”В град Батановци, махала „Андрейна”, там реката излезе от коритото си и заля къщи.

От язовира ни казаха че ще изпускат още по- големи количества, което означава, че в тази част на Батановци нивото ще се покачи още и ще стане по-тежка ситуацията. В Ярджиловци ни е другата критична точка. Там в момента има и доброволци, и техника. Правят се диги, укрепват се насипи, за да не стане още по- голяма беля”.Заради наводнени къщи се е  наложило да бъдат евакуирани жители на Батановци. По думите на кмета става дума за около 20 човека.

Търсят се варианти за временното им настаняване. Обилните дъждове през последните дни повишиха нивата на реките в област Перник. На места те излязоха от коритата си и предизвикаха наводнения, а в Трън бе обявено бедствено положение. Бедственото положение в Трън е в сила от днес и със срок на действие 7 дни. Река Ерма е повишила нивото си с 3 метра, излязла е на няколко места от коритото си и е причинила наводнения.

В момента се работи по отстраняване на щетите, каза директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Перник комисар Борис Борисов. „Към момента се работи на няколко места и се възстановяват нещата. Квартал „Мурговица” беше откъснат. Там доскоро беше залят моста. Разчистени са част от нещата, които са пречели за преминаването на водата и към момента има достъп до квартала. Училището в Трън е наводнено в частта му, където са резервоарите за горивата, но към момента наш екип работи там и отводнява. Има и три залети къщи, но при тях трябва да се изчака да спадне нивото на реката, за да се отводнява.

Това ни е най- критичното място в момента.

На другите места има локални наводнения, но нищо фатално не е. В повечето случаи са засегнати земеделски земи“, каза комисар Борисов.

Популярни

Още теми...