Рекорд: 4 300 000 души са напуснали работа в САЩ през август

Според доклад на Министерството на труда на САЩ 4,3 милиона души през август са напуснали работа.

Това е рекорден брой от декември 2000 г. – цифра по-висока и от тази за предходния юли, когато напусналите работа са били 4 милиона. Това е почти 3% от работната сила.

Пазарът на труда показва, че наемането на работа се е забавило рязко през август и септември, въпреки че броят на обявените работни места е близо до рекордни нива. 

Незаетите работни места са били 10,4 милиона, след рекордните 11,1 милион за юли.

През изминалата година отворените работни места са се увеличили с 62%, но като цяло назначаването на работа леко е намаляло.

Предположенията са, че скокът на напускащите работа е поради страхът от Делта варианта тъй като има покачване на заболяванията през август. Близо 900 000 души от ресторанти, барове и хотели са напуснали през този месец, с 21% повече от юли. 

За професии, като право, инженери, архитекти, където повечето служители могат да работят от дома, броят е значително по-малък.

Друг фактор е заплащането. Недоволни работници напускат и се преместват там, където им предлагат по-високи заплати.

Многото свободни работни места дават по-големи възможности за избор. Тук не се споменава като причина изискването за задължително ваксиниране, което беше наложено от септември и октомври. 

Правителството обяви, че за септември са добавени само 194 000 нови работни места, а нивото на безработица е спаднало от 5.2% до 4,8%.

Start typing and press Enter to search