Ревматоиден артрит

ЗДРАВЕРевматоиден артрит

Научете повече за артритните заболявания на сайта ни:
https://medconsult.bg/revmatologiq

В това видео Медконсулт предоставя информация и насоки за автоимунното заболяване- ревматоиден артрит.

Ревматоидният артрит е заболяване, което засяга около 1% от населението. Пациентите страдат от подуване, болка и затруднено движение на ставите. Един от първите симптоми е появата на скованост сутрин, която отминава през деня. Понякога това е придружено от лека температура, слабост и неразположение.

Точните причини за ревматоиден артрит все още са неизвестни. Възможно е да се появят огнища на заболяването както при млади, така и при възрастни, но неговото начало се проявява най-често на възраст между 40-60 години. Процесът на увреждане на ставите може значително да се забави и ефектът от заболяването да се намали с подходящо лечение.

Ревматоидният артрит е определен от специалистите като автоимунно заболяване. В тялото на пациент с ревматоиден артрит имунната система атакува клетките, които изграждат ставите и причинява възпалителен процес, който се проявява като подуване и болка. Когато имунната система атакува ставите, в тях се образуват вещества, които причиняват увреждане на костите, сухожилията и хрущялите.

При липса на подходящо лечение се появява възпаление, което пречи на подвижността на ставата и дори причинява деформация на нейната форма. С течение на времето не само ставите, но и хрущялите и костите могат да бъдат повредени.

Ревматоидният артрит може да атакува всяка става. Засегнати са обикновено ръцете и краката. При някои пациенти може да се проявят симптоми като:

сухи очи или очни инфекции от различни видове;
сухота в устата;
увреждане на нервите на крайниците или гръбначния мозък;
други системи, които могат да бъдат засегнати, са белите дробове, сърцето и храносмилателния тракт.

Освен това през последните години се натрупват данни за връзката между ревматоидния артрит и честотата на сърдечно-съдовите заболявания, инфаркт на миокарда и инсулт, пряко свързани с продължителния възпалителен процес.

Ако ревматоидният артрит не започне да се лекува своевременно, в бъдеще той ще започне бързо да прогресира, което увеличава риска от развитие на възможни усложнения.
Лечението на ревматоиден артрит започва с премахване на възпалението и болката. Тогава към комплексното лечение се присъединява:

диета;
лекарствена терапия ( основно лечение );
народна медицина;
физиотерапевтични процедури;
медицинска гимнастика и масаж;
хирургични методи на лечение.

Ранното откриване и правилното лечение позволява контрол на симптомите, подобряване на качеството на живот на пациента и намаляване на риска от увреждане
Ревматоидният артрит изисква сериозен подход към лечението. Не само от страна на лекаря, но и от страна на пациента, който трябва да спазва всички медицински препоръки, които му се назначават.

За намаляване на болките и сутрешната скованост можете да приемате Стабифлес с 4 активни съставки, които помагат и за намаляване приема на нестероидни противовъзпалителни средства. Препарата може да се закупи без рецепта от аптечната мрежа в страната.

Ако сте пропуснали:

Още теми...