Росина Петрова от БНР: преглед на печата

„Опашката за Гърция се премести от „Маказа“ на „Кулата“, информира „24 часа“. Всекидневникът уточнява, че тапата на българо-гръцката граница на „Кулата“ в събота по обяд е достигнала около 8 км. Миналия уикенд големи опашки са се извили на другия голям пункт към гръцкото море – „Маказа“. От „Гранична полиция“ са посочили, че трафикът е изключително натоварен на излизане от страната и на „Кулата“, и на „Маказа“. Всички гишета за паспортен контрол работят на пълни обороти, но в събота до следобеда колите са хиляди и е невъзможно да се обработят по-бързо, допълва „24 часа“.

„Безплатни ченета за всички, които плаща здравни осигуровки“, без значение от възрастта им“, предлагат от Центъра за защита на правата в здравеопазването, пише „Телеграф“. Настояването идва, след като състав на Административния съд – София-град потвърди, че е налице възрастова дискриминация при плащането на зъбни протези от Здравната каса. В момента право на безплатно чене имат само лицата на възраст между 65 и 69 години, уточнява „Телеграф“.

 „Мъж в количка качи сам Черни връх“, съобщава „24 часа“. Вестникът обяснява, че първият българин с увреждане, който самостоятелно е изкачил първенеца на Витоша е 37-годишният Владимир Гюров. Покоряването на Черни връх, който е висок 2290 метра, е станало с иновативна инвалидна количка, разработена от български изобретатели. Екипът има подкрепата на Агенцията за хората с увреждания.

Гюров е обездвижен от гърдите надолу след инцидент при тренировка с колело преди 18 г. Влади е инженер по образование и работи в ИТ сектора. Въпреки тежкия инцидент, който обръща живота му, не се отказва да бъде активен, разказва Ивайло Колев, който неотлъчно е до смелия мъж в количката, допълва „24 часа“.

Start typing and press Enter to search