Румен Радев ще участва в среща на върха на регионалната инициатива „Три морета“

Автор: Мира Стефанова – пратеник на БНР в Любляна

Президентът Румен Радев ще участва в четвъртата среща на върха на регионалната инициатива „Три морета“. Той ще посети Любляна по покана на словенския си колега Борут Пахор, който е домакин на форума.

В делегацията на президента е министърът на икономиката Емил Караниколов, както и представители на бизнеса, които ще участват в икономически форум, съпътстващ срещата на върха.

Регионалната инициативата „Три морета“ беше създадена преди четири години и обединява 12 държави от Европейския съюз, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта на проекта е да насърчи транспортната, енергийната и дигитална свързаност в региона чрез съвместни проекти. След Хърватия, Полша и Румъния тази година Словения е домакин на срещата, която е четвърта в рамките на този формат.

Румен Радев ще участва в дискусия, свързана с предизвикателствата пред Европейския съюз в региона между Адриатическо, Балтийско и Черно море.

На последната среща на инициативата в Букурещ през септември миналата година беше договорено създаване на специален инвестиционен фонд, в който да се събират средства за общи регионални проекти в областта на транспорта, енергетиката и комуникациите.

В срещата на върха в Словения ще участват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, представители на Европейската банка за възстановяване и развитие и на Европейската инвестиционна банка.

Start typing and press Enter to search