Русия и Китай удължават с 5 години договора за дружба и сътрудничество

Президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин обявиха, че ще удължат с пет години действието на двустранния Договор за добросъседство, дружба и сътрудничество. Двамата лидери разговаряха по видеоконферентна връзка по повод 2-ата годишнина от подписването на споразумението.

Си Цзинпин заяви, че тясното сътрудничество между Китай и Русия е пример за подражание и за формиране на нов тип международни отношения.

Владимир Путин изтъкна от своя страна липсата на взаимни териториални претенции между Москва и Пекин и решимостта им да превърнат общата си граница в „пояс на вечния мир и дружба“. 

Путин подчерта и стабилизиращата роля на руско-китайските отношения в международен план:

„В условията на засилваща се геополитическа турбулентност, разрушаване на договорите в сферата на контрола на оръжията и увеличаване на конфликтния потенциал в различни точки на света, руско-китайската координация играе стабилизираща роля в международните отношения“. 

След днешните си преговори Владимир Путин и Си Цзинпин подписаха съвместно изявление, в което се посочва, че руско-китайските отношения не са военнополитически съюз, подобен на съюзите от времето на Студената война и не са насочени срещу трети страни.

Start typing and press Enter to search