Само 43 месопреработвателни предприятия с разрешение за стандарт „Стара планина“

НОВИНИСамо 43 месопреработвателни предприятия с разрешение за стандарт „Стара планина“

Само 43 месопреработвателни предприятия у нас имат разрешение да слагат  на продуктите си логото на стандарта „Стара планина”, съобщават от браншовата организация. Стандартът гарантира високо качество на месните продукти, но спазването му не е задължително. Преди повече от 10 г. беше въведен стандартът „Стара планина“, за да направи видими за потребителите онези компании, които влагат в колбасите си месо вместо соя и други протеинови заместители. Стандартът определя изисквания и за максималното количество на използвана сол и други добавки при колбасите. Разрешението за използването му се дава след съответни проверки от Агенцията по храните. С годините беше утвърдена практика в детските градини и училищата да се предлагат само местни продукти създадени “Стара планина”. Интересът от колбасарските фирми към стандарта беше променлив през годините. На страницата на Агенцията по храните има списък с 80 предприятия с право да работят по правилата на „Стара планина“. Част от тях обаче са прекратили договорите си.

Ако сте пропуснали:

Още теми...