Сатанисти или обикновени ексхибиционисти

Така наречените „протести“ срещу Бойко Борисов все по-натрапчиво приличат на така наречените „протести“ срещу Пламен Орешарски. Общото е полетът на творческата фантазия и желанието за изява пред публика. През 2013 се разнасяха плакати, талантливо изобразяващи Орешарски като череп – не като Васил Божков, а като символа на смъртта; тогава масовият Българин (оня, дето си го знаете) за първи път чу що е това вувузела; имаше бендове, имаше маршове, имаше тъпани и барабани, имаше живи картини по цици и какво ли още не. Впрочем цици имаше и сега, макар и от различен порядък. Още тогава се надигнаха гласове, че такова „протестиране“ компрометира и обезценява истинското протестиране. През 2020 имаме ковчези, бесилки, среднощни меси, концерти, книги. Онзи ден е имало и пърформанс с вуду магия връз кукла на Борисов. Жалко, че сеансът не е бил проведен от свещеник в червено расо – така духовната канава на събитията щеше да се очертае по-ясно.

Вудуизмът е откровено демонослужение. Ритуалът му представлява изпадане в транс под въздействие на наркотици и търсене по този начин на контакт с поднебесните сили с цел решаване на земни проблеми, най-често нанасяне вреда на враговете. Магическата практика на вудуизма, демонстрирана онзи ден на жълтите павета, е хомеопатична (имитативна) магия, основана на холистичния възглед на Хермес Трисмегист, че което е отгоре е подобно на онова, което е отдолу и че Бойко Борисов ще изпита онова, което се причини на куклата му. В „Златната клонка“, която се занимава с магическото мислене изобщо, Джейм Фрейзър казва: „Може би най-известното приложение на принципа, че подобието поражда подобие, са опитите, правени от много хора, да причинят зло или да унищожат своите врагове, като увредят или разрушат техните образи“.

Вудуизмът е идеология. Това ли е идеологията на българските протести за свобода и справедливост?

Спокойно, не е това. Не е и отчаян вопъл за свобода на изразяването, защото каква по-голяма свобода на изразяването от тази да правиш необезпокояван вуду магия на премира под прозорците на Министерски съвет! Все едно кой е премиерът. В случая, и не само с вуду пърформанса, сме свидетели на най-обикновен ексхибиционизъм: ето, случило ми се е да попадна пред публика и аз съм длъжен да си покажа всичките маймунджилъци, колко съм интересен, колко съм нестандартен, колко съм умен и духовит. Лошото е, че подобни организирани и репетирани спектакли не помагат на убеждението, че тези, които ги изнасят, гладуват, страдат или са подложени на някакви други сериозни притеснения. Всеки би си казал: щом имат време да измислят щуротии, да закупуват материали и да изработват реквизит, явно си нямат кой знае какви други грижи. А това е много вредно за протеста като идея. Излиза, че днес да се разбунтуваш и да излезеш на улицата не е страшно, а забавно.

За жалост, „умно-красивите“, както сами се нарекоха по време на демонстрациите срещу правителството на Орешарски, не могат да разкъсат типично българското проклятие тук да се случва всичко, което се случва по света, обаче с известно закъснение; не са оригинални и ярко неповторими, колкото и да им се иска, колкото и това да е техният „номер в живота“. През 2015, цитирайки книгата на Зигмунт Бауман и Карло Бордони „Кризисно състояние“, Умберто Еко пише: „…за прехода са типични движенията на възмутените. Тези движения знаят какво не искат, ала не знаят какво искат… Те [от „черния блок“] действат, но никой вече не знае кога ще избухне поредният протест и в каква посока. Включително и те самите“. Споменавам го, защото е модерно да се позоваваме на интелектуалци.

Протести трябва да има. Никой, попаднал във властта по демократичен начин, не бива да си въобразява, че тя му принадлежи свише. В политиката трябва да има конкуренция точно както и в икономиката, за да се радваме на свободен пазар, или поне така вярва светът, в който ни се е случило да живеем. Обаче не мога да спра своето въображение да си представя съсухрена селска бабичка, подвила кльощави крака пред стария примигващ телевизор точно под иконостаса, където допреди малко се е молила за крехкото си здраве и несигурния си живот,   как наблюдава новините и вижда мома по цици да вее знаме на жълтите павета, а в краката ѝ две други моми ръгат с игли парцалена кукла на Бойко Борисов и нашепват сатанински заклинания. Бабичката вдига костелива ръка да се прекръсти, а момите от телевизора, сякаш забелязали нейното движение, се обръщат и казват: „Правим всичко това за теб, бабо! За теб се жертваме!“. Ето от тази картина не мога да се отърся. Освен това мисля, че Картаген, независимо от коя страна на барикадата е избрал да се намира, трябва да бъде разрушен.

Илюстрация: Родриго Рамос, „Вуду вещица“.

За News.bg, източник: Сула БГ

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

Заразените с Covid-19 в светен мащаб надхвърлиха 40 милиона

В световен мащаб броят на заразените с коронавирус надхвърли 40 милиона души, сочат данните на агенция Ройтерс. Нова мощна вълна на вируса се регистрира в северното полукълбо с настъпването на есенно-зимния сезон, отбелязва агенцията.

Данните на Ройтерс показват, че темпът на пандемията продължава да се увеличава. Само в рамките на последните 32 дни глобалните случаи на коронавирус се увеличиха с 10 милиона до общо 40 милиона в сравнение с 38 дни, които бяха необходими за тяхното повишаване от 20 на 30 милиона, 44 дни - от 10 до 20 милиона и цели трите месеца, за да достигнат 10 милиона след първите случаи, докладвани от китайския град Ухан в началото на януари.

Бяха наблюдавани и рекордни дневни увеличения на новите инфекции в края на миналата седмица, като случаите на коронавирус в световен план надвишиха за пръв път от началото на пандемията 400 000 за едно денонощие.

През последната седмица имаше средно около 347 000 случая всеки ден в сравнение с 292 000 през първата седмица на октомври, показват още данните на Ройтерс.

САЩ, Индия и Бразилия остават най-силно засегнатите страни в света. Случаите на Covid-19 в Северна, Централна и Южна Америка представляват около 47,27% или почти половината от глобалните случаи.

В Европа пък новите случаи нарастват с над 150 000 на ден, тъй като много страни, включително Италия, Нидерландия, Германия, Австрия, Полша, Украйна, Кипър и Чехия, отчитат рекордно ежедневно увеличение на броя на коронавирусните инфекции.

Понастоящем Европа представлява над 17% от глобалните случаи на Covid-19 и близо 22% от смъртните случаи в световен мащаб.

От началото на пандемията над 1,1 милиона души са починали заради коронавирус, като глобалната смъртност се движи около 2,8% от общите случаи на заразени.

Официален представител на Световната здравна организация заяви, че броят на загиналите от Covid-19 в световен мащаб може да се удвои до 2 милиона, преди да бъде широко приложена успешна ваксина и може да бъде дори по-висока без съгласувани действия за ограничаване на пандемията.


БЛС ще връчи приза “Лекар на годината”

Тази вечер Българският лекарски съюз ще връчи приза "Лекар на годината". На официална церемония в Националния исторически музей ще бъдат връчени наградите на съсловната организация за принос в медицината. 

Tази година призът "Лекар на годината" преминава под знака на Covid-19. В петте категории са отличени едни от най-изявените лекари в страната. През 2020-та ръководството на Българския лекарски съюз взе решение част от категориите, в които ще бъдат отличени медиците, да бъдат тясно обвързани с жертвоготовността и приноса на лекарите, които участват в борбата с коронавируса. Създадена е и шеста специална категория -  "Борба с пандемията Covid-19" -  в която ще бъдат отличени заслужили медици от цялата страна. 

Имената на победителите в отделните категории ще бъдат обявени по време на тържествена церемония в Националния исторически музей.

По  повод Деня на лекаря от днес до 23 октомври три от водещите клиники в столичната болница „Св. Иван Рилски“ ще консултират онлайн пациенти безплатно.

Това са клиниките по хематология и онкология, по обща и ендоскопска хирургия и клиниката по нефрология.


Протест в чилийската столица Сантяго

Протест в чилийската столица Сантяго.

С демонстрацията беше отбелязана една година от масовите протести, разтърсили страната, съобщава БТА.

Те избухнаха по повод поскъпването на билетите за метро и прераснаха в масови демонстрации и сблъсъци със силите на реда.

Загинаха 30 души, а хиляди бяха ранени.

Месец по-късно беше постигнато историческо споразумение за организиране на референдум в Чили за промяна на конституцията, който, заради пандемията, беше отложен от април за 25 октомври.

Над 200 протестиращи са задържани в Беларус при последните протести

Пореден ден на протести в Минск, Беларус

Над двеста протестиращи са задържани в Беларус по време на демонстрациите през почивните дни срещу президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес. По-голямата част от задържаните са в столицата Минск.

В протестното шествие там са участвали над 50 000 души, уточнява Асошиейтед прес.

Демонстрантите скандираха по адрес на Лукашенко: "Върви си!". Те поеха по един от основните булеварди в тази част на града, в която има заводи и скандираха: "Стачка" и "Работниците са с народа".

Полицията използва гумени куршуми срещу демонстрантите, които я замеряха с камъни.

Центърът на Минск беше отцепен от бронирана техника. Няколко метростанции бяха затворени и нямаше достъп до мобилен интернет в района на шествието.


ЕК обсъжда с Европейския парламент въпроса за визова реципрочност със САЩ

Европейският парламент ще обсъди с Европейската комисия въпроса за т. нар. "визова реципрочност" със САЩ. Предвижда се в сряда парламентът да гласува втора резолюция по темата.

Преди седем години Евросъюзът прие правила, според които европейските граждани трябва да пътуват до чужда държава при същите условия, както гражданите на тази държава при пътуване да съюза. Гражданите на пет страни от съюза, сред тях и България, обаче, все още се нуждаят от визи, за да посетят САЩ.

На сесията си тази седмица евродепутатите ще разискват и въпроса с полицейското насилие, а също и заплахите за сигурността от т. нар. "златни" паспорти и визи .

От Европарламента отбелязват, че Кипър е една от трите държави в съюза, заедно с Малта и България, където е възможно да се получи гражданство в замяна на инвестиция.


- реклама -

ОЩЕ

Заразените с Covid-19 в светен мащаб надхвърлиха 40 милиона

В световен мащаб броят на заразените с коронавирус надхвърли 40 милиона души, сочат данните на агенция Ройтерс. Нова мощна вълна на вируса се регистрира в северното полукълбо с настъпването на есенно-зимния сезон, отбелязва агенцията.

Данните на Ройтерс показват, че темпът на пандемията продължава да се увеличава. Само в рамките на последните 32 дни глобалните случаи на коронавирус се увеличиха с 10 милиона до общо 40 милиона в сравнение с 38 дни, които бяха необходими за тяхното повишаване от 20 на 30 милиона, 44 дни - от 10 до 20 милиона и цели трите месеца, за да достигнат 10 милиона след първите случаи, докладвани от китайския град Ухан в началото на януари.

Бяха наблюдавани и рекордни дневни увеличения на новите инфекции в края на миналата седмица, като случаите на коронавирус в световен план надвишиха за пръв път от началото на пандемията 400 000 за едно денонощие.

През последната седмица имаше средно около 347 000 случая всеки ден в сравнение с 292 000 през първата седмица на октомври, показват още данните на Ройтерс.

САЩ, Индия и Бразилия остават най-силно засегнатите страни в света. Случаите на Covid-19 в Северна, Централна и Южна Америка представляват около 47,27% или почти половината от глобалните случаи.

В Европа пък новите случаи нарастват с над 150 000 на ден, тъй като много страни, включително Италия, Нидерландия, Германия, Австрия, Полша, Украйна, Кипър и Чехия, отчитат рекордно ежедневно увеличение на броя на коронавирусните инфекции.

Понастоящем Европа представлява над 17% от глобалните случаи на Covid-19 и близо 22% от смъртните случаи в световен мащаб.

От началото на пандемията над 1,1 милиона души са починали заради коронавирус, като глобалната смъртност се движи около 2,8% от общите случаи на заразени.

Официален представител на Световната здравна организация заяви, че броят на загиналите от Covid-19 в световен мащаб може да се удвои до 2 милиона, преди да бъде широко приложена успешна ваксина и може да бъде дори по-висока без съгласувани действия за ограничаване на пандемията.


БЛС ще връчи приза “Лекар на годината”

Тази вечер Българският лекарски съюз ще връчи приза "Лекар на годината". На официална церемония в Националния исторически музей ще бъдат връчени наградите на съсловната организация за принос в медицината. 

Tази година призът "Лекар на годината" преминава под знака на Covid-19. В петте категории са отличени едни от най-изявените лекари в страната. През 2020-та ръководството на Българския лекарски съюз взе решение част от категориите, в които ще бъдат отличени медиците, да бъдат тясно обвързани с жертвоготовността и приноса на лекарите, които участват в борбата с коронавируса. Създадена е и шеста специална категория -  "Борба с пандемията Covid-19" -  в която ще бъдат отличени заслужили медици от цялата страна. 

Имената на победителите в отделните категории ще бъдат обявени по време на тържествена церемония в Националния исторически музей.

По  повод Деня на лекаря от днес до 23 октомври три от водещите клиники в столичната болница „Св. Иван Рилски“ ще консултират онлайн пациенти безплатно.

Това са клиниките по хематология и онкология, по обща и ендоскопска хирургия и клиниката по нефрология.


Протест в чилийската столица Сантяго

Протест в чилийската столица Сантяго.

С демонстрацията беше отбелязана една година от масовите протести, разтърсили страната, съобщава БТА.

Те избухнаха по повод поскъпването на билетите за метро и прераснаха в масови демонстрации и сблъсъци със силите на реда.

Загинаха 30 души, а хиляди бяха ранени.

Месец по-късно беше постигнато историческо споразумение за организиране на референдум в Чили за промяна на конституцията, който, заради пандемията, беше отложен от април за 25 октомври.

Над 200 протестиращи са задържани в Беларус при последните протести

Пореден ден на протести в Минск, Беларус

Над двеста протестиращи са задържани в Беларус по време на демонстрациите през почивните дни срещу президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес. По-голямата част от задържаните са в столицата Минск.

В протестното шествие там са участвали над 50 000 души, уточнява Асошиейтед прес.

Демонстрантите скандираха по адрес на Лукашенко: "Върви си!". Те поеха по един от основните булеварди в тази част на града, в която има заводи и скандираха: "Стачка" и "Работниците са с народа".

Полицията използва гумени куршуми срещу демонстрантите, които я замеряха с камъни.

Центърът на Минск беше отцепен от бронирана техника. Няколко метростанции бяха затворени и нямаше достъп до мобилен интернет в района на шествието.


ЕК обсъжда с Европейския парламент въпроса за визова реципрочност със САЩ

Европейският парламент ще обсъди с Европейската комисия въпроса за т. нар. "визова реципрочност" със САЩ. Предвижда се в сряда парламентът да гласува втора резолюция по темата.

Преди седем години Евросъюзът прие правила, според които европейските граждани трябва да пътуват до чужда държава при същите условия, както гражданите на тази държава при пътуване да съюза. Гражданите на пет страни от съюза, сред тях и България, обаче, все още се нуждаят от визи, за да посетят САЩ.

На сесията си тази седмица евродепутатите ще разискват и въпроса с полицейското насилие, а също и заплахите за сигурността от т. нар. "златни" паспорти и визи .

От Европарламента отбелязват, че Кипър е една от трите държави в съюза, заедно с Малта и България, където е възможно да се получи гражданство в замяна на инвестиция.


Италианският премиер обяви нови мерки заради коронавируса

Италианският премиер Джузепе Конте

Италианският премиер Джузепе Конте обяви серия от нови мерки на фона на растящия брой на нови случаи на коронавируа, предаде Франс прес.

Рестрикциите засягат основно заведенията и предвиждат увеличаване на дела на работещите дистанционно. Ресторантите ще трябва да затварят най-късно в полунощ и да настаняват най-много шестима души на маса, а баровете ще работят до 18.00 ч., ако не предлагат на клиентите си обслужване на маса.

75 процента от служителите в държавните институции ще трябва да работят дистанционно. Това се препоръчва и на компаниите от частния сектор.  Рестрикциите не включват полицейски час, какъвто беше въведен в редица френски градове, но въпреки това италианските кметове ще могат да налагат ограничения за достъп до публични места след 21 ч. "Трябва да предприемем действия, за да избегнем нова обща карантина, която ще постави в голяма опасност икономиката", заяви премиерът Конте.

В Италия вчера бяха регистрирани над 11 хиляди нови случая за едно денонощие.

Швейцария въвежда от днес задължително носене на маски в затворени публични пространства и забрана за събиране на повече от 15 души .


395 са новите случаи на Covid-19 у нас при едва 1581 PCR теста

395 са новозаразените с коронавирусна инфекция у нас през последното денонощие при направени едва 1 581 PCR теста, показват данните в Националната информационна система към полунощ.

Това представлява рекорден процент от близо 25 на сто (24,98%) на позитивните тестове за Covid-19 в рамките на последните 24 часа.

Общо 29 503 са случаите на коронавирус от началото на епидемията.

Излекуваните лица през последните 24 часа са 31, а от началото на пандемията в страната - 16 943.

1500 пациенти с доказан Covid-19 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, като 74 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.

Починали са 18 души, с което техният общ брой от началото на епидемията достигна 986.

Най-много новозаразени през последното денонощие отново има в София - 145, следвана от Сливен - 84, Търговище - 23, Габрово - 19, Благоевград -1 7 и Шумен - 14.

Графики на ситуацията с Covid-19 в БългарияЦърквата почита паметта на св. Йоан Рилски

Православните християни почитат паметта на небесния покровител на българския народ - Свети Йоан Рилски Чудотворец. По този повод във всички храмове на Българската православна църква ще бъдат отслужени празнични богослужения. Софийската духовна семинария, която също носи името на св. Йоан Рилски, чества патронния си празник. 

Три десетилетия след успението си Свети Йоан Рилски се явил насън на своите ученици с молбата мощите му да бъдат пренесени от Рилската свет обител до Средец. При отварянето на гроба те се оказали нетленни и благоуханни. Това се случва на днешната дата през 980 година. В Средец светините били пазени в продължение на два века. 

Когато унгарският крал превзема София, той отнася мощите на светеца в Унгария. По късно цар Асен Първи ги приема тържествено в новата българска столица Търново.

По време на османското владичество, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир. Църквата възпоменава това събитие на първи юли.