Сътрудник на американското посолство опитал да внесе бомба на летище “Шереметиево“

Сътрудник на посолството на САЩ в Москва тази сутрин се е опитал да внесе на летище „Шереметиево“ с багажа си мина със взривател, но без взривно вещество, съобщават световните медии. Те се позовават на информация, съобщена в министерството на външните работи.

Според източника тази сутрин на входа на терминал Д на летището при преминаване през рентген на багажа на служител на американското посолство е бил открит предмет, който приличал на минометна мина. Повиканите специалисти потвърдили, че това е мина с взривател, но без взривно вещество, макар че в корпуса „имало следи от него“.

Посолството на САЩ е било веднага информирано за случилото се. Мината е била иззета, а дипломатът е излетял за Ню Йорк. Той казал, че купил празната мина за личната си колекция.

Руската страна смята, че той съзнателно е предприел тази провокация, заявиха в дипломатическото ведомство. Имайки предвид много голямото внимание, което се обръща в САЩ на безопасността на въздушния транспорт след атентатите от 11 септември 2001 г., не е възможно той да не е разбирал, че превозването на мина в багажа е „много сериозно“ действие, заявиха от министерството.

Вашингтон се старае да подлага на проверка гарантирането на безопасността на Русия не само действайки отвън, като редовно предприема провокационно преминаване на бойни кораби и самолети край границите на Русия, но и отвътре, отбелязаха в руското външно министерство.

източник

Start typing and press Enter to search