Селата край Велико Търново ще имат достъп до европейски средства от 2021 година

автор Светослава Иванова/boliarinews.bg

Селата край Велико Търново, част от общината, ще имат достъп до европейски средства след 2021 година. Това стана ясно по време на заключителната конференция на местните власти за мандат 2015-2019, организирана от Националното сдружение на общините в Република България, чийто председател е кметът на Старата столица Даниел Панов.

По време на среща на представителите на местната власт с вицепремиера Томислав Дончев, Даниел Панов повдигна въпроса за 19-е общини, лишени от възможност да кандидатстват за европейски средства за инфраструктура в малките населени места. Сред тях е и Община Велико Търново. Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че през следващия програмен период 2021-2027 г. не трябва да се допуска да има общини, които да останат без европейско финансиране.

Конференцията събра над 450 кметове, председатели на общински съвети, секретари на общини и др. Освен вицепремиера Томислав Дончев, сред гостите бяха министрите на регионалното развитие – Петя Аврамова, земеделието – Десислава Танева, околната среда и водите – Нено Димов, културата – Боил Банов, труда и социалната политика – Бисер Петков, заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и др.

Направена бе равносметка, че за 12-е години членство на България в Европейския съюз в общините са модернизирани повече от 1500 училища, детски градини, болници, културни, социални, административни и многофамилни жилищни сгради, обновени са над 900 км. пътища, подобрени са над 17 млн. кв. м. паркова среда и зелени площи, укрепени са над 700 хил. кв. м. свлачища и са изградени над 70 хил. линейни метри съоръжения за предотвратяване на наводнения в населените ни места. Изградени са нови или рехабилитирани над 50 пречиствателни станции и над 5 хиляди км. водопроводна и канализационна мрежа, както и 19 регионални системи за управление на отпадъците, обслужващи повече от 4 млн. души. И към настоящия момент общините работят по 1800 проекта за над 4 милиарда лева, посочи Даниел Панов.

Иновации, конкурентоспособност и икономическо развитие ще са сред приоритетите в новия програмен период, а целта на европейските инвестиции ще бъде генериране на икономически растеж и на общините, и на регионите.

Отзвук от форума бе и подкрепата за програмата за саниране. Даниел Панов изрази категорична позиция, че тази държавна подкрепа е много важна за хората и трябва да продължи и занапред.

Друга от обсъжданите теми на големия форум бе за решаването на проблемите с изоставените язовири. Кметовете получиха уверение, че до края на юли необходимите законодателни промени ще минат на второ четене в Народното събрание, а чрез областните управители държавата ще става собственик на язовири от този тип.

След разговори със земеделския министър Десислава Танева стана ясно, че до есента ще бъде намерено и балансирано решение относно мораториума за сделки със земеделски земи, когато става въпрос за инвестиционни намерения и разкриване на нови производства.

Осем общини ще получат допълнително финансиране и за подобряване на чистотата на въздуха – за монтиране на филтри, закупуване на нови отоплителни инсталации за домакинствата и др.

Start typing and press Enter to search