Сертификат за Covid за влизане в музеи, киносалони и туристически атракции във Франция

От днес във Франция се използва нов здравен сертификат за Covid за влизане в музеи, киносалони и туристически атракции е необходимо доказателство за ваксинация, за преболедуване или отрицателен тест за коронавирус.

Същевременно в страната се регистрира рязък скок в броя на новите случаи за едно денонощие.

Пред Айфеловата кула днес се извиваха опашки от хора, които си правят бърз антигенен тест. Повечето туристи нямаха нищо против мярката:

“Изглежда отговорно и безопасно за всички туристи, които идват отдалеч. Кара те да се чувстваш в безопасност“, каза испански турист.

Мярката е първата стъпка от плановете на правителство да разшири употребата на задължителен сертификат.

Следващата стъпка, която парламентът дебатира днес, е задължителен сертификат за влизане в ресторанти, барове, кафенета, търговски центрове от над 20 хиляди квадратни метра, транспорт за далечни разстояния – влак, автобус или самолет.

Парламентът обсъжда и задължителна ваксинация за здравните работници. Мярката предизвика серия от протести в цяла Франция.

Новите ограничения идват на фона на 18 000 нови случаи на коронавирус за последното денонощие. Това е ръст от 150% в сравнение с преди седмица, сочат данните. Премиерът Жан Кастекс заяви:

“Този прословут вариант Делта е тук и преобладава. По-заразен е и не става въпрос само за числата. 96% от новите 18 000 случаи са при хора, които не са ваксинирани.”

Start typing and press Enter to search