Щатът Мисури също одобри закон, ограничаващ правото на аборт

Още един щат в САЩ – Мисури – одобри закон, ограничаващ правото на аборт, предадоха световните агенции.

По-рано тази седмица Алабама прие най-строгия закон срещу абортите в страната. Тези нормативни актове се вписват в офанзивата, предприета от голям брой консервативни щати, които разчитат на Върховния съд, където консерваторите доминират след две номинации от президента Доналд Тръмп, за да отменят едно право, придобито от американките преди 46 години.

Законодателното събрание на Мисури – селски, религиозен щат в централната част на САЩ – одобри с голямо мнозинство законопроект, който забранява аборта 8 седмици след началото на бременността дори при изнасилване или кръвосмешение, в името на „свещеното право“ на живот. Текстът предвижда между 5 и 15 години затвор за лекарите, които прекъснат бременност след този срок, но не и за самата жена.

Законът в Алабама, който по-рано тази седмица бе одобрен от щатското събрание и подписан от губернаторката републиканка Кей Айви, отива още по-далеч. Той забранява аборта във всички случаи, освен когато здравето на жената е застрашено, и предвижда до 99 години затвор за лекаря, прекъснал изкуствено бременността.

Законът в Мисури трябва да бъде подписан от губернатора републиканец Майк Парсън, за да влезе в сила. Парсън, който е яростен противник на абортите, се похвали наскоро в Туитър, че е намалил годишния им брой в щата от 20 000 на 3000. Очаква се законът в Мисури бързо да бъде отменен от някой съд, тъй като е в противоречие с емблематично решение на Върховния съд от 1973 г., което узакони правото на аборт в САЩ. Целта на щата обаче е в крайна сметка най-висшата съдебна инстанция в страната да бъде убедена да се отметне от въпросното си решение, информира БТА.

Start typing and press Enter to search