Сигнал за неидентифициран самолет прекъсна изявата на Педро Санчес в база на НАТО в Литва

Навлизането на неидентифициран самолет във въздушното пространство на Литва прекъсна съвместната изява на испанския премиер Педро Санчес и президента на Литва Гитанас Науседа в базата на НАТО в Шяуляй. Санчес е на посещение в Балтийските държави- Литва, Латва и Естония

Литва е последната спирка на Педро Санчес преди да се върне отново в Испания. При посещението в авиобазата, където има испански контингент, код „алфа”, задействан по средата на речта на президента на Литва, вдигна на крак целия военен състав. Държавните глави бяха отведени, а журналистите преместени на сигурно място.

След като стана ясно, че руски самолет, излетял от Калининград, е навлязъл във въздушното пространство на Литва без предварително да обяви полета си, Санчес и Науседа продължиха съвместната си визита. 

“Току-що видяхме какво всъщност се случва. Това оправдава присъствието на испански сили тук, в Литва”, каза Санчес, който поздрави испанските войници за защитата на “териториалната цялост” на Литва. Те са част от контингента на НАТО, който охранява въздушното пространство над Балтийските страни от възможни руски заплахи, заради ограниченията, които те имат по отношение на Противовъздушната отбрана. Министерството на отбраната уточни, че там са разположени седем испански самолета и това е осмата им мисия от 2004-та година насам в този регион.

Start typing and press Enter to search