Сирни Заговезни или Прошка

Датата на празника е подвижна.

Определя се от деня, в който се пада през текущата година Великден (отбелязва се седем седмици преди Великден). Подвижните празници, за разлика от постоянните, се определят в зависимост от измененията на луната. Великден е една седмица след първото новолуние в началото на пролетта, което идва след равноденствието на 22 – 23 март.

Сирни Заговезни / Прошка

Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. Той е винаги седем седмици преди ВЕЛИКДЕН.

На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.

На трапезата като блажни се ядат само млечни и яйчени ястия, затова е наречен Сирни заговезни – последната неделя преди Великия пост, т. нар. Прощална неделя, защото в този ден всеки иска и дава прошка за волни или неволни обиди, недобри помисли и намерения спрямо своите близки и познати.

В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го прогневяваме.

В някои български селища на този ден казват: „простено – прости!“, т. е. „аз ти прощавам и ти ми прости“.

Обичаят хората да се маскират по Заговезни датира още от Средновековието и дори много преди това, като у нас е разпространен само в някои краища.

Маските трябвало да прогонят злите духове, които бродят между хората, карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата. Повод да се организира домашен празник карнавал, повод за веселие и, разбира се, за общата софра.

СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ ИЛИ ПРОШКА НАЗАД В ГОДИНИТЕ

От стари времена Прошката е сред великите символи на човешкият морал и благородство, защото само човекът с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка. Затова на този ден църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат възкръсналия Христос. На Сирни заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки – свекър, свекърва, тъст, тъща, братя и сестри, кумове, приятели и навсякъде по-младите искат прошка и целуват ръка на домакините като изричат традиционните думи на прошката „Прощавай мале, тате…“ – „Простено да ти е, Господ да прощава“ е задължителния отговор.

На сирнишката трапеза се яде за последен път млечна храна. Същинските пости започват с поднасяне на халва, за да измие всеки зъбите си от блажното. Цялата седмица преди Сирница, тъй наречената Месопусна неделя преминава под знака на неустоима жизненост и любов, връзват се люлки, играят се хора сякаш за последно, защото от тук на сетне започва пост, въздържание и смирение. Чрез бурно, всеобщо веселие, прошка, любов и огнени магически ритуали, народът отбелязва седмицата след която започва големият Великденски пост. Спират сватби и веселби, светът и хората се променят. Слънцето се обръща към лятото, но то е все още далеч. Човекът се настройва за вяра, но и за тежкият трудов сезон, който му предстои.

Сирница е празник, който е съпътстван от всенародно общуване, веселие, споделяне с всички, с цялата общност, но определя границата към все по-интимните радости и раздели на любовта, за да се затвори краят на вечерта в кръга на семейството. На трапезата около вързаната на конец халва са се наредили най-близките хора. От другия ден започва борбата на всеки със себе си. Общуването все повече се стеснява. Личността търси и преодолява себе си и като молитва и като изповед.

Ритуали на Сирни Заговезни / Прошка

През седмицата преди Сирница не се яде месо. Ядат се млечни продукти, яйца и масло. В понеделника преди Сирница народът е канел с мляко и хляб ветровете да дойдат през лятото и да помагат при веенето на житото. В съботата се изнася Задушница. Народът казва, че на Сирница небето и земята си прощават. Затова трябва да го направят и хората. Великденското заговяване започва с прошка. Тя е препятствието, кото всеки трябва да прескочи, за да разбере и повярва и в прошката от кръста на Голгота. Искаме я от най-близките си – родителите и кумовете, рано сутринта на Сирница. При прошка на мъжа се носи лимон, а на жената – портокал. Младите си прощавали с последна целувка, защото през великденският пост и целувката се смята за грях. Характерни са ритуалите свързани с огъня. Палят се високи огньове и се вярва, че докъдето стига светлината им до там ще има плодородие и няма да бие град. Прескача се запалена слама за здраве. Вярва се, че прескачането на огъня очиства от бълхи, паразити и демони, но също така и от грехове.

Вечерта след празничната трапеза, на конец се връзва бяла халва. Някога са връзвали яйце или сирене и се хамква. Това е последното ритуално хапване на блажна храна. Вярвало се е, че човек дори само със зъби да опре яйцето, те ще бъдат бели и здрави. След празника яйцето или сиренето на конеца се прибират и служат за лек през годината. Черупките от яйцата изядени на Сирни заговезни се хвърлят на пътя, за да носят кокошките повече яйца. Остатъците от блажната трапеза се оставят за сутринта, за да се родят пъстри агънца.

ЗАБРАНИ на Сирни Заговезни / Прошка

През Сирната седмица особено през вторник и петък жените не перат, не тупат, не простират бяло пране, за да няма градушка.

ГАДАНИЯ на Сирни Заговезни / Прошка

По запаленият конец, на който е вързана халвата се гадае за здраве и живот, за плодородие и късмет на хората в къщата, на стопанските култури, на домашните животни. Ако конецът се нарече за мома и момък и гори бързо, вярва се, че двамата ще се оженят през есента.

ОБРЕДНОСТ на Сирни Заговезни / Прошка

Трапезата е от пържени яйца, кисело мляко, баница с праз лук или кисело зеле. Също така риба, рибник, а десертът е баница с ябълки и орехи, сутляж, печени ябълки. Хлябът не е обреден. Трапезата не се кади.

източник

Start typing and press Enter to search