Скандалът “Габровска”

Това наистина е скандал! Не, вие още не знаете за какво говорим, въпреки че сигурно сте чували нещо за Диана Габровска. Или сте виждали нейни снимки от сесиите и за “Плейбой”, или от финала на Плеймейт на годината.
Скандалът е, че когато тя реши да събере историята си в книга, да покани български художници да рисуват по някои от най-бруталните снимки, появили се в мрежата и да предостави всички приходи на фондация АМЕ, занимаваща се със защита на жени, пострадали от домашно насилие, от фондацията и отказаха, защото е…плеймейтка!

Припомням ви накратко историята. Диана, майка на две деца, с чудесно семейство, семеен бизнес и уреден красив  живот в Момин проход, решава да се кандидатира за кмет. Посланията и дори не са политически – повече внимание към децата и младите майки, социални програми, паркове, облагородяване. Вълна от симпатия посреща решението и в малкото куроротно градче и явно обърква картите на “големите партии”. Компютърът и е хакнат и  домашни еротични снимки, правени от мъжа й се появяват в мрежата. Жълтите вестници радостно ги тиражират, големите телевизии радостно хихикат, а в малкия Момин проход избухва грандиозна еснафска буря. Диана се превръща в обект на всеобщо презрение и заклеймяване.

Тогава тя се решава на наистина нетрадиционен ход – прави сесия за “Плейбой” и не се само се явява на последния конкурс Плеймейт на Годината, но и убедително печели най-ценната награда – наградата на публиката. Толкова убедително, че първата награда е разделена между нея и традиционната победителка в конкурса… И през цялото време обяснява каузата си: нищо лошо не е направила. Една омъжена жена с деца, може да бъде не по-малко привлекателна и търсена. Сексуалният живот не само не свършва с брака, а тогава започва.  И вместо фондациите, препитаващи се от гръмки фрази за защита на правата на жените, за борба срещу домашното насилие, да се надпреварват да и предлагат помощта си , те я остракират, защото е участвала в конкурса “Плеймейт на годината”.
Цялата тази история можете да чуете лично от нея на 10 юни, или пък да я прочетете в книгата и. Доста художници се отзоваха на апела и и наистина предоставиха произведения, които да бъдат продадени с цел събиране на средства за хора, които наистина помагат на жени, жертви на насилие, а не говорят за това по телевизията.

Разбира се, мнозина са и тези, които без скрупули помагат на Диана в начинанието и. От отделни медии до места, като Elephant bookstore, където последно очаквате да откриете подобна книга.
Книги като тази  на Диана, или излязлата наскоро “Нвата прическа на Вики” на Цветелина Цекова  правят за каузата на жените, жертви на насилие повече, отколкото всички фондации, които можете да се сетите ще сторят някога. Може би точно за това не е чудно, че книгите им имат съдба, подобна на авторките им. Тежка.  И само от нас, читателите, зависи това да се промени.

Любен Дилов

Start typing and press Enter to search